MAJÖR MERKEZ BANKALARI FAİZ ORANLARININ TÜRKİYE CUMHURİYETİ MERKEZ BANKASI FAİZ ORANLARI KARAKTERİSTİĞİ ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ - Kaya, İrem; Demir, Mehmet Özer (Fırat University, 2018)
Ekonomik değişkenlerin önemli bir parçası olan faiz oranları, finansal alanda ulusalparanın değerini yansıtmaktadır. Uluslararası faiz oranlarındaki yükseliş, ulusalekonomilerde sermaye çıkışına neden olurken, uluslararası faiz oranlarındaki düşüş,ulusal ekonomilerde sermaye girişini yükseltebilmektedir. Ulusal faiz oranlarınınuluslararası faiz oranlarına bir etki veya tepki olarak değişim göstermesibeklenmektedir. Çalışmanın amacı Major Merkez Bankalarının faiz oranları ileTCMB faiz oranları arasındaki ilişkinin tespit edilmesidir. Çalışmada Pearsonkorelasyon katsayısı ve doğrusal regresyon denklemi kullanılarak TCMB’nıniskonto faiz oranlarının majör merkez bankalarının iskonto faiz oranları ile ilişkisiortaya koyulmaya çalışılmıştır. Çalışma bulgularına göre Avrupa’da oluşan faizoranlarının TCMB faiz oranları üzerinde daha yüksek etkisi olduğu sonucunaulaşılmıştır.