MENENGİÇ (PİSTACİA TEREBİNTHUS L.) YAĞININ BİR DİZEL MOTORUNDA KULLANILABİLİRLİĞİNİN DENEYSEL ARAŞTIRILMASI - ÇILGIN, ERDAL (Fırat Üniveristesi, 2011)
Petrol rezervlerinin belirli ülkelerin tekelinde olması, yakın gelecekte tükenme tehlikesinin bulunması kullanımı esnasında çevreye ve canlılara zarar vermesi gibi nedenlerden dolayı alternatif yakıt arayışı hız kazanmıştır. Bu alternatifler içerisinde özellikleri ile petrol kökenli yakıtlara yakın değerleri olan aynı zamanda yenilenebilir bitkisel yağlar ön plana çıkmıştır.Bu çalışmada bıttım yağından yeniden esterleşme yöntemi ile bıttım yağı metil esteri üretilmiş olup üretilen biyo-yakıtın(biyodizel) normal dizel yakıtı ile %10 (B10), %25(B25) ve %50 (B50) oranlarında karıştırılarak yakıtların fiziksel ve kimyasal özellikleri belirlenmiştir. Elde edilen B10, B25, B50 karışımları tek silindirli bir dizel motorunda test edilmiş olup, motorun tam gaz değişik devir sayılarında motor performansı ve egzoz emisyonları açısından dizel yakıtı ile karşılaştırılmış ve değerlendirilmiştir.

Searching for alternative fuel has accelerated due to petroleum reserves are in certain countries? monopoly, the risk of depletion of petroleum in the near future and consumption of the petroleum products is harmful to both living beings and environment. The renewable vegetable oil which has similar properties to those of petroleum based fuel has come forward among the alternatives.In this study, it has been produced the methyl ester of bıttım oil by using reesterifacation of bıttım oil. The physical and chemical properties of the produced biofuel were determined by mixing it with normal diesel fuel at the ratio of % 10 (B10), % 25 (B25) and % 50 (B50). The acquired B10, B25, B50 mixtures were tested in a one-cylinder diesel engine, and they were evaluated and compared with diesel fuel in terms of the engin?s performance at varied engine revolution per minute with full throttle.
The experimental investigation for the using of the menengiç (Pistacia terebinthus L.) oil in a diesel engin
Keywords: Bilim ve Teknoloji