İŞİTME ENGELLİ MİLLİ SPORCULAR İLE SPOR YAPMAYAN İŞİTME ENGELLİLERİN BENLİK SAYGISI DÜZEYLERİNİN ARAŞTIRILMASI - KARAKOÇ, ÖNDER (Fırat Üniveristesi, 2010)
Bu arastırma ile milli takım düzeyindeki isitme engelli sporcular ile sporyapmayan isitme engelli bireylerin benlik saygılarının belirlenerek, bu iki grubunbenlik saygı düzeyleri arasındaki farkların anlamlılık düzeylerini incelemekamacıyla gerçeklestirilmistir. Milli Takım düzeyindeki isitme engelli sporcular ilespor yapmayan isitme engelli bireylerin benlik saygıları arasındaki farklılıklarincelenmistir. sitme engelli milli takımında yarısan mücadele sporlarından judosporcuları ile spor yapmayan isitme engelli bireylerin benlik saygıları arasındakifarklılıklara bakılmıstır. sitme engelli milli takımında yarısan voleybol sporcularıile spor yapmayan isitme engelli ergenlerin benlik saygıları arasındaki farklılıklarincelenmistir.Arastırmaya 2009 yılında TAYWAN da yapılan isitme engellilerolimpiyatları (DEAFOLIMPIC) takımındaki sporcuların bir bölümü katılmıstır.Çalısmanın örneklemi 23 deney (milli sporcular ) ve 30'u kontrol (isitme engellispor yapmayan) bireyler olmak üzere toplam 53 gönüllü kisiden olusmustur.Verilerin toplanmasında Coopersmith Benlik Saygısı Ölçegi kullanılmıstır.Demografik özellikleri belirlemek için, arastırmacı tarafından hazırlanmıs, kisiselbilgi formu kullanılmıstır. Verilerin analizinde `Mann Whitney U Testi' SPSS11.5 istatistik programı kullanılmıstır. Verilerin analizi ile istatistiksel olarakanlamlı bir fark bulunmustur.Bu çalısma sonucunda, spor yapan isitme engellilerin, spor yapmayanisitme engellilere göre benlik saygısı düzeylerinin daha yüksek oldugugörülmektedir. Spor, isitme engelli bireylerin duyussal niteliklerindeki olumluetkilerini göstermektedir.Anahtar Kelimeler: sitme Engelli, Benlik Saygısı, Spor

This research aims to determine and find the significance level of thedifference of self respect of handicaped national team level athletes and peoplewho are not involved in sports activities. The relationship of self respects ofhandicaped national team level athletes and people who are not involved in sportsactivities were examined. We looked into the diferences of self respect betweenathletes who compete in deaf handicaped national Judo team, which is a martialart sports branch, and people who are not involved in sports activities. We lookedinto the self respect relationship between sportsmen who compete in deafhandicaped national voleyball team and people who are not involved in sportsactivities.A portion of athletes from deaf Olympics team held in Taiwan(DEAFOLIMPIC) participated in the research. The sample of this study consistsof 53 voluntary participating people in which 23 of them are experiment (nationalathlete) and 30 are sedentary (non athlete deaf). Coopersmith self respect scale isemployed. A personal information form that was prepared by the researcher wasuse to determine the demografic properties. SPSS 11.5 statistical pacage programwas used to conduct `Mann Whitney U Test? analyses with the data. Astatistically significant difference was found in this study.In this study the self respect of deaf handicaped athletes is found to behigher than the deaf handicaped people who are not involveld in sports activities.It is seen that sports affects personal charecter of deaf handicaped people.Keywords: Deaf handicaped, self respect, sports
An investigation about the levels of self respect of deaf handicapped national athletes and deaf handicapped who are not involved in sports
Keywords: Spor