Havalandırmalı bir kanaldaki elektronik elemanın doğal konveksiyonla soğutulmasının sayısal olarak incelenmesi - Koca, Ahmet (My University, 2008)
Bu çalışmada, alt duvarında ısı kaynağı, yan duvarında havalandırma bulunan dikdörtgen oyuk içerisindeki doğal konveksiyon sayısal olarak incelenmiştir. İki boyutlu süreklilik, momentum ve enerji denklemleri sonlu farklar metoduyla çözülmüştür. Dikdörtgen oyuğun üst ve yan duvarları yalıtımlı kabul edilerek sürekli rejimde ısı transferi ve akış özellikleri incelenmiştir. Sayısal sonuçlar akım çizgileri, eş sıcaklık eğrileri, hız profilleri ve Nu sayısının değişimiyle gösterilmiştir. Isı kaynağı boyu, havalandırma boyu ve yeri ile Rayleigh sayısının etkisi araştırılmıştır. Isı kaynağı boyu ile havalandırma boyu ve pozisyonunun akışkan hareketini ve ısı transferini büyük ölçüde etkilediği tespit edilmiştir. Havalandırma boyunun, ısı kaynağı boyunun ve Rayleigh sayısının artmasıyla ısı transferi de artmıştır.
Keywords: Fizik; Uygulamalı