2010-2020 YILLARI ARASINDA İLAÇ İNTOKSİKASYONU SEBEBİYLE FIRAT ÜNİVERSİTESİ HASTANESİ'NDE ÇOCUK YOĞUN BAKIM SERVİSİNDE YATIRILARAK TEDAVİ GÖREN HASTALARIN SOSYOKÜLTÜREL, KLİNİK VE LABORATUVAR BULGULARININ DEĞERLENDİRİLMESİ - AÇIKGÖZ, ÖZGE (Fırat Üniveristesi, 2020)
Bu çalışmada; çocukluk dönemi zehirlenmelerinin demografik yapısının ve klinik özelliklerinin belirlenmesi, tanı ve tedavi değişikliklerinin araştırılması amaçlanmıştır. Bu araştırmada Fırat Üniversitesi Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Çocuk Yoğun Bakım Ünitesinde (ÇYBÜ) 2010-2020 yılları arasındaki dönemde ilaç zehirlenmesi tanısı ile yatırılarak izlenen 333 olgunun demografik, sosyokültürel, klinik ve laboratuvar bulguları incelendi. Çalışmamıza alınan olguların 194'ü (%58,3) kız, 139'u (%41,7) erkek, olguların yaş ortalaması 7,3±5,9 yıl idi. Olgular yaş grubuna göre değerlendirildiğinde olguların 169'u (%50,8) 0-4 yaş grubunda, 42'si (%12,6) 4-8 yaş grubunda 13'ü (%3,9) 8-12 yaş grubunda ve 109'u (%32,7) 12-18 yaş grubunda idi. Yaş grubuna göre cinsiyet durumu incelendiğinde 0-12 yaş grubunda erkek çocuklar, 12-18 yaş grubunda ise kız çocukları daha sık idi. Olgular intoksikasyon etkenleri açısından değerlendirildiğinde olguların 232'si (%69,7) tıbbi ilaç, 43'ü (%12,9) tarım ilacı, 10'u (%3) hidrokarbon, 8'inde (%2,4) mantar, 5'i (%1,5) karbonmonoksit, 4'ü (%1,2) alkol, 2'si (%0,6) zehirli bitki, 2 olguda (%0,6) koroziv madde, 27'si (%8,1) ise diğer etkenler idi. İntoksikasyon 228 olguda (%68,5) kaza ile gerçekleşirken, 105 olguda (%31,5) suicid amaçlı gerçekleşmişti. Suicid amaçlı intoksikasyon tanısı alanların yaşı, kazayla zehirlenenlere göre istatistiksel olarak anlamlı büyük idi (p<0,001). Sonuç olarak beş yaş altı grupta kaza sonucu, adölesan yaş grubunda suicid maksatlı zehirlenmelerin sık olduğu, ilaçların en önemli zehirlenme etkeni olduğu görülmüştür. Zehirlenme olguları sıklıkla kendi yaş grubunda kullanılan ve toplumda sıklıkla kullanılan ilaçlarla meydana gelmektedir. Yaş gruplarına göre bu klinik özelliklerin bilinmesi; sebebe yönelik zaman kaybetmeden tanı ve tedavi yapılması, gerekli önlemler alınarak ilaç zehirlenmelerinin toplumda görülme sıklığının azaltılmasına yardımcı olacaktır. Anahtar Kelimeler: ÇYBÜ, zehirlenme, çocukluk çağı

We aimed, in this study, to determine the demographic structure and clinical features of childhood intoxication, and investigate diagnosis and treatment changes. In this research, the demographic, sociocultural, clinical, and laboratory findings of 333 cases hospitalized and followed up, with the diagnosis of drug intoxication, between 2010-2020 at the Child Intensive Care Unit in Fırat University Hospital, Department of Child Health and Diseases were examined. 194 (58.3%) of the cases included in our study were female, and 139 (41.7%) were male, with a mean age of 7,3±5,9 years. When the cases were evaluated by age groups, 169 (50,8%) were in the 0-4 age group, 42 (12,6%) were in the 4-8 age group, and 13 (3,9%) were in the 8-12 age group, and 109 (32,7%) were in the 12-18 age group. When gender status was analyzed by age groups, male children were more frequent in the 0-12 age group and female children in the 12-18 age group. In the evaluation of cases in terms of agents of intoxication, the medical drug was found in 232 (69,7%) of cases, pesticide in 43 (12,9%), hydrocarbon in 10 (3%), mushrooms in 8 (2,4%), carbon monoxide in 5 (1,5%), alcohol in 4 (1,2%), poisonous plant in 2 (0,6%), the corrosive substance in 2 (0,6%), and also other agents in 27 (8,1%). It also occurred by accident in 228 cases (68.5%), and it realized in 105 cases (31.5%) for suicide purposes. The age of those diagnosed with suicide intoxication was significantly higher than those accidentally poisoned (p<0,001). As a result, the accidental intoxications in the age group under five and suicidal intoxications in the adolescent age group were seen to be more frequent, and the drugs have been shown to be the most important agent of intoxication. Intoxication cases frequently occur with drugs often used in their age group and the community. Knowing these clinical features, according to age groups and diagnosing and treating the patients without losing time for the agents of intoxication, would help to reduce the frequency of drug intoxications in the society by taking the necessary precautions. Key words: PICU, poisoning, childhood
Evaluation of sociocultural, clinical and laboratory findings of patients hospitalized and treated for drug intoxication at the child intensive care unit in Firat University Hospital between 2010-2020
Keywords: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları