Tam büyüklükteki hepatitis B virüs genomunun polimeraz zincir reaksiyonuyla gösterilmesi - Özdarendeli, Aykut (My University, 2004)
Amaç: Hepatitis B virüsü (HBV) hakkındaki çalışmalar polimeraz zincir reaksiyonuyla (PZR) çoğaltılan subgenomik ya da tam uzunluktaki HBV genomu kullanılarak yapılmaktadır. Hepatitis B virüsü hücre kültürferinde üretilememektedir. Tam uzunluktaki HBV genomu klonlama vektörlerine yerleştirilerek düşük litrede olsa bile-hücre kültürlerinde üretilebilmekte ve aynı zamanda HBV genomu üzerinde çalışmalar yapılabilmektedir. Yöntem: Bu çalışmada 15 kronik hepatitis B hastası çalışma kapsamına alınmış ve 9 hastanın 3200 baz çifti uzunluğundaki HBV genomunun PZR ile çoğaltılması optimize edilmiştir. Bulgular ve sonuç: Enzim kesim deneyi yapılarak çoğaltılan PZR ürünlerinin HBV genomuna ait olduğu tespit edilmiştir.
Keywords: Hepatit B; Hepatit B virüsü; Polimeraz zincir reaksiyonu; Genom