Metal İşleme Tesis Aydınlatmasında Led Lamba Ve Floresan Lamba Karşılaştırılması - Perdahçı, Canan (Fırat University, 2018)
Enerji verimliliği, günümüzde çoğu zaman düşük güç tüketimi olarak değerlendirilse de, aydınlatılacak olan ortamın gerekli olan aydınlık düzeyini değiştirmeden tüketilen enerji miktarının azalması şeklinde tanımlanmalıdır. Enerji tasarrufu alternatif ışık kaynakları ile aydınlatma yapılan ortamın insan fizyolojisi için gerekli aydınlık düzeyini değiştirmeden aynı aydınlatma koşullarının sağlanmasıdır. Bu çalışmada enerji verimliliği konvansiyonel lambalı armatürlerin yerine LED lambalı armatürlerin yüksek ışık akı değerleri ve düşük güç tüketimleri ile  sağlanmıştır.  Ayrıca ışık kaynaklarının tercihlerinde ışık akıları, etkinlik faktörleri, ömürleri gibi özelliklerinin yanı sıra güç verimliliklerinin de önemi belirtilmiştir. Işık yayan diyot (LED) lambalar ile floresan lambaların enerji verimliliği açısından karşılaştırılması bir metal işleme tesisinde yapılmış olan simülasyon çalışması ile incelenmiştir. Floresan lamba ile LED lambalar aydınlatma hesapları ve enerji tüketim miktarları açısından karşılaştırılmıştır. Standartlarda belirtilen aydınlık düzeyleri korunarak konvansiyonel lambaların yerine LED lambalar kullanarak daha az enerji tüketimi sağlanmıştır.