Distribution of infections and bacteriological spectrum in crush syndrome - Ersoy, Fadime Dursun; Günal, Ali İhsan; Yıldırım, Alpagan Mustafa (My University, 2015)
AMAÇ: AraştırmaBingöldepremindensonrahastanemizebaşvuranCrushsendromluhastalarınklinikvebakteriyolojikincelemebulgularınıdeğerlendirmekiçintedaviveprognozugösterenbirçalışmaolaraktasarlandı.GEREÇ ve YÖNtEMLER: Crushsendromluhastalarıngeçmişeyöneliktıbbikayıtlarındangerçekleştirilenbirdeğerlendirmedir.Depremdensonra16hastaNefrolojibölümünekabuledildi.Hastalarınyaşları23±13yılvegöçükaltındakalmasüreleriortalama10,3±7saatidi.Toplam16hastanın11inde(%68)16fasiotomiişlemiyapıldı,bunakarşınbuolguların9undacerrahiyaraenfeksiyonkomplikasyonuoldu.bULGULAR: Mikrobiyolojiktetkiklerile16hastanın13ünde(%81)alınan88örneğin43ünde(%49)bakteriyolojikajanlarsaptandı.YaraenfeksiyonlarındaizoleedilenbaşlıcabakterilerAcinetobacter(%46),Escherichiacoli(%23)vekoagülaznegatifstaflokok(%14)idi.Hastanedeyatışsürelerininuzamasısekonderbakteriyelenfeksiyonlarıneklenmesiilesonuçlandı.Tedavialanhiçbirhastakaybedilmedi,bunakarşınbirhastadakardiyakarrestgelişmesisonrasıiskemikensefalopatigelişti.SONUÇ: Crushsendromundaenfeksiyonlarönemlibirsorundur,fakaterken,uygunprofaktikantibiyotiktedavisigibiveiyibakımmortaliteninazalmasındaanahtarroloynar.
Keywords: Genel ve Dahili Tıp