HAZAR GÖLÜ SU KALİTESİNİN ARAŞTIRILMASI - ÇOBAN, FATİH (Fırat Üniveristesi, 2007)
Yapılan bu çalışmada 2005 Nisan- 2006 Mart arasındaki bir yıl boyunca Hazar Gölü' nün 9örnekleme noktasındaki farklı beş derinlikten aylık olarak alınan su numuneleri fiziksel ve inorganikkimyasal, organik ve bakteriyolojik parametreler açısından incelenmiştir. Mevsimsel değişimleraraştırılarak atıksular ve diğer kaynakların göl suyuna etkisi irdelenmiştir. Ayrıca göldeki mevcut subütçesindeki değişimlerde yıl boyunca izlenmiştir.Sıcaklık ve çözünmüş oksijen parametrelerinde derinliğe bağlı olarak mevsimsel değişimlergözlenirken diğer parametrelerde bu değişimler gözlenmemiştir. Bazı parametrelerde bölgesel bazdafarklı sonuçlar elde edilmiştir. İncelenen bütün parametreler ayrı ayrı değerlendirilerek göl suyununkalitesi belirlenmeye çalışılmıştır. Hazar Gölü'nün, Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği dikkatealındığında, fiziksel ve inorganik kimyasal parametreler açısından II.-III. Sınıf, organik parametreleraçısından II. Sınıf, bakteriyolojik parametreler açısından I.-II. Sınıf su kalitesi grubuna girdiğianlaşılmıştır.Elde edilen sonuçlar daha önceki yıllarda yapılmış olan çalışmalarla karşılaştırılarak HazarGölü'nün geleceği açısından bir takım öneriler sunulmuştur.Anahtar Kelimeler: Hazar Gölü, su kalitesi, su seviyesi
Investigation of water quality of Lake Hazar
Keywords: Çevre Mühendisliği