Levamisolün Gökkuşağı Alabalığı (Oncorhynchus mykiss, W)' nın bazı kan parametrelerine etkisinin araştırılması - Dörücü, Mustafa; Ispır, Ünal; Türk, Cebrahil (My University, 2005)
Bu araştırmada gökkuşağı alabalık (Oncorhynchus mykiss)'larına, bir immünostimulant olan levamisolün 1, 5 ve 10 $\\mu$ g $ml^{-1}$ dozu ile 1 saat banyo uygulamasından sonra, bazı hematolojik parametrelerdeki değişimler araştırıldı. Uygulamanın 1, 7 ve 14. gününde kontrol ve deney balıklarının kuyruk venasmdan alman kan ile; eritrosit ve lökosit sayısı, hematokrit, hemoglobin miktarı ve eritrosit indeksleri (MCV, MCH, MCHC) saptandı. Araştırma sonunda; levamisol uygulanan balıkların hematokrit hemoglobin, eritrosit değer ve eritrosit indekslerinde pek fazla bir değişim görülmemiştir. Ancak lökosit sayısında uygulamanın ilk gününden itibaren bir farklılığın olduğu (p<0.05) tespit edildi.
Keywords: Alyuvarlar; hematokrit; hemoglobin; akyuvarlar; kan parametreleri; gökkuşağı alabalığı; Oncorhynchus mykiss; kan bileşimi; levamizol; immunostimulanlar