Türkçe Öğretiminde İmge Çözümleme Etkinliklerinin Okuma Becerisi Üstbiliş Düzeyine Etkisi (8. Sınıf Örneği) - Kaya, Remziye Çölgeçen; Durukoğlu, Salim (Fırat University, 2026)
İmge çözümleme etkinliklerinin 8. sınıf öğrencilerinin okuma becerisi üstbiliş düzeyine etkisinin incelendiği bu araştırma, karma yöntem ile desenlenmiştir. Çalışmanın nicel bölümü eşitlenmemiş (ön test ve son test) kontrol gruplu yarı deneysel desenle nitel bölümü ise gözlem ve görüşme süreçlerinden oluşan durum çalışmasıyla oluşturulmuştur. Çalışma grubu Güneydoğu Anadolu Bölgesinde yer alan bir ilçedeki ortaokulun 8. sınıf öğrencilerinden oluşmaktadır. Araştırmanın deney ve kontrol grubu yirmi öğrenciden oluşmaktadır. Deney grubu öğrencilerine altı haftalık imge çözümleme etkinlik programı uygulanırken kontrol grubunda ise dersler mevcut ders kitabındaki etkinlikler üzerinden işlenmiştir. Çalışmanın nicel bölümünde veri toplama aracı olarak Okuma Becerisi Üstbiliş Başarı Testi, nitel bölümünde ise yarı yapılandırılmış gözlem formu ve yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Nicel verilerin analizinde bilgisayar paket programından yararlanılmıştır. Deney ve kontrol gruplarından elde edilen veriler, non-parametrik testlerden Mann Whitney U testi ve Wilcoxon İşaretli Sıralar testinden yararlanılarak analiz edilmiştir. Nitel veriler ise içerik analizi yoluyla elde edilmiştir. Nicel ve nitel verilerin analizinden hareketle Türkçe dersinde imge çözümleme etkinliklerinin 8. sınıf öğrencilerinin üstbiliş okuma becerilerini anlamlı ölçüde ve kalıcı olarak geliştirdiği sonucuna ulaşılmıştır. Yapılan görüşmelerde deney grubundaki öğrencilerin imge çözümleme etkinlikleri ile ilgili olumlu yönde görüş bildirdikleri görülmüştür. Araştırmadan elde edilen sonuçlar benzer araştırma sonuçlarıyla tartışılmış ve araştırmacılara çeşitli önerilerde bulunulmuştur.

This study, which examines the effect of image analysis activities on the metacognitive level of reading skills of 8th grade students, was designed using a mixed method. The quantitative part of the study was designed as a quasi-experimental design with unequal (pre-test and post-test) control groups, while the qualitative part was designed as a case study consisting of observation and interview processes. The study group consists of 8th grade students from a middle school in a district located in the Southeastern Anatolia Region. The experimental and control groups of the study consist of twenty students. The experimental group students were given a six-week image analysis activity program, while the control group was taught using the activities in the current textbook. In the quantitative part of the study, the Reading Comprehension Metacognitive Achievement Test was used as a data collection tool, while in the qualitative part, a semi-structured observation form and a semi-structured interview form were used. A computer software package was used to analyze the quantitative data. The data obtained from the experimental and control groups were analyzed using the Mann Whitney U test and the Wilcoxon Signed Ranks test, which are non-parametric tests. The qualitative data were obtained through content analysis. Based on the analysis of quantitative and qualitative data, it was concluded that image analysis activities in Turkish language classes significantly and permanently improved the metacognitive reading skills of 8th grade students. In the interviews conducted, it was observed that the students in the experimental group expressed positive opinions about image analysis activities. The results obtained from the study were discussed with similar research results, and various recommendations were made to researchers.
The Effect of Image Decoding Activities on Reading Skill Metacognition Level in Turkish Language Teaching (8th Grade Example)
Keywords: Applied and Developmental Psychology (Other); Uygulamalı ve Gelişimsel Psikoloji (Diğer)