Kaotik Bir Sistemin Kararlılık Sınır Eğrileri Yöntemi Kullanılarak PI Kontrolör ile Kontrolü - Hatice,; Çelik, Vedat (My University, 2021)
Bu makalede, PI kontrolör kullanılarak kaotik Genesio-Tesi sistemin kaos kontrolü amaçlanmıştır ve PI kontrolörün tasarımı kararlılık sınır eğrileri yöntemi ile sağlanmıştır. Bu amaçla, kaotik davranış gösteren Genesio-Tesi sistemin denge noktalarındaki doğrusal matematiksel modelleri elde edilmiştir. Elde edilen matematiksel modellerden orijindeki denge noktasının modeline PI kontrolör eklenmiş ve yeni sistemin ilgili denge noktasını kararlı hale getirecek kontrolör parametre seçimi gerçekleştirilmiştir. Denge noktasını kararlı hale getirecek kontrolör parametrelerinin belirlenmesi için kararlılık sınır eğrileri yöntemi kullanılmıştır. Son olarak, denge noktasını kararlı ve kararsız hale getirecek kontrolör parametreleri için MATLAB/Simulink ortamında sistemin benzetim sonuçları elde edilmiş ve böylece sonuçların doğruluğu gösterilmiştir.
Keywords: Kaos kontrol; PI kontrolör; Kaotik Genesio-Tesi sistem; Kararlılık sınır eğrileri yöntemi