İLKÖĞRETİM DÜZEYİNDE ATATÜRK İLKE VE İNKILÂPLARI NASIL DAHA İYİ ÖĞRETİLEBİLİR/ BENİMSETİLEBİLİR? - DEMİR, SELÇUK BEŞİR (Fırat Üniveristesi, 2007)
Bu çalısmada; genç Türkiye Cumhuriyetinin sekillenmesinde, Türk milletinin çagdas medeniyetler seviyesine ulasmasında, temel faktör niteligindeki Atatürk lke ve nkılâpları ve bu baglamda gelisen Atatürkçü Düsünce Sisteminin ilkögretim ögrencilerine nasıl daha nitelikli kazandırılabilecegi üzerinde durulmustur. Arastırmanın amacı; Atatürk lke ve nkılâplarını, Atatürkçü Düsüce Sistemini ilkögretim ögrencilerine nasıl daha nitelikli kazandırılabilecegine iliskin etkinlikler gelistirilerek; gelistirilen etkinliklerin ögrenciler üzerindeki etkisini ve hedeflere ulasma derecesini ölçmektir. Arastırmada nitel arastırma yöntemi kullanılmıstır. Arastırmada gelistirilen etkinliklerin ögrenciler üzerindeki etkisini ve hedeflere ulasma derecesinin derinlemesine belirlenmesi amacıyla nitel bir yaklasım tercih edilmistir. Arastırmanın örneklemini; Ordu ili kizce Yogunoluk Yatılı lkögretim Bölge Okulunun 8. sınıflarında ögrenimine devam eden 30 ögrenci olusturmaktadır. Arastırmada veri toplama araçları olarak, görüntü kayıtları kullanılmıstır. Arastırmada çesitli etkinlikler gelistirilmistir. Bu etkinlikler; Atatürk Yolu nceleme Gezisi, Yükselen Bir Deniz Cumhuriyet Sergisi, Bulmacalar, Karikatürlerdir.

In this research, it is mentioned that how the principles and the revaluations of Atatürk which are the main factors in the shaping of the young Turkish Republic and in the reaching of the Turkish Nationality to the High Civilization level and in this context developed the Kemalist Thoughts can be gained to the primary school students effectively. The goal of this research, by developing activities about how the principles and the revaluations of Atatürk, Kemalist Thoughts to teach to the primary school students more effectively and to evaluate the effects of the activities on the students and to determine the level of reaching to the goals. Quantitative research methods is used. Generally quantitative approach is preferred to determine the effects of the activities developed in the research on the students and to determine the reaching level to the goals deeply. In the research, a semi-experimental approach is adopted. The sample of the research is formed by 30 students studying at the 8th grade in Yogunoluk Zone Primary School. Semi-structured interview forms, video records, and questionnaire sheets are used as the instruments for data collection. In the research, 20 activities are developed. Investigation Trip of Atatürk?s Way, exhibition of Rising Sea `Republic?, puzzles, caricatures can be shown as the sample activities.
How the principles and the revolutions of Atatürk are gained more qualifidied (sufficiant) way the primary education schools?
Keywords: Eğitim ve Öğretim; Tarih