F2 Bolgesinde Sonum Katsayilarinin Karesinin (F2) Buyuklugunun Dusuk Enlemlerdeki Davranisinin Incelenmesi - Kurt, Kadri; Koç, Vahdettin (Fırat University, 2021)
Bu makalede, iyonkürenin F2 bölgesinde bazı kritik yükseklikler (390, 410, 450, 500, 550 ve 600 km) ve düşük enlemler için iyonküre plazmasında meydana gelen (ordinari, ekstraordinari ve kutuplanmış) dalgaların sönüm katsayılarının karelerinin büyüklüleri teorik olarak hesaplanmıştır. Ordinari ve ekstraordinari dalganın sönüm katsayılarının büyüklüğünün kareleri kabul edilen şartlar için elektron yoğunluğunun enlemle değişimi ile benzerlik göstermekte, kutuplanmış dalga ise farklı bir davranış sergilemektedir. Bu durum kutuplanmış dalganın çarpıcı bir şekilde manyetik alana bağımlılığın bir sonucu olabilir. Bunun yanında kutuplanmış dalganın sönüm katsaysının karesinin diğerlerinden daha büyük olduğundan göz önünde bulundurulan şartlar için daha fazla sönüme uğradığı söylenebilir.