POSTMODERNİZM VE KİMLİK PERSPEKTİFİNDE DİSTOPİKTELEVİZYON DİZİLERİ: BLACK MİRROR ÖRNEĞİ - ÇITAK, GİZEM (Fırat Üniveristesi, 2018)
Postmodernizmin başlangıcı kabul edilen II. Dünya Savaşı sonrası hızla ilerleyen teknoloji insanlar için bir araçtan çok amaca dönüşmektedir. Bireyler teknolojinin bir kölesi haline gelmiş, isteyerek ya da istemeyerek bir sisteme dâhil olmuşlardır. Var olan veya oluşan sisteme dâhil olan bireyler tek tipleşmeye başlamış ve sisteme ayak uydurmak zorunda olduklarından kendi kimliklerinden ödün vermek zorunda kalmışlardır. Artık insanlar kendileri gibi değil, kendilerinden beklenen kişilik gibi davranmaya başlamıştır. Zamanla değişen ve gelişen dünyada insanların her geçen gün artan teknoloji bağımlılığının ilerde yol açacağı felaketleri konu eden distopya temalı diziler de git gide artmaktadır. Bu çalışmanın amacı postmodernizm kültürünün etkisiyle insanların yaşadığı kimlik değişiminin, distopya senaryoları çerçevesinde televizyon dizilerinde nasıl işlendiğini, hangi özellikleri barındırdığını, konunun nasıl sunulduğunu incelemektir. Bu bağlamda araştırmanın örneklemini "Black Mirror" dizisinin konuya ilişkin olarak seçilen altı (6) bölümü oluşturmaktadır. Yapılan incelemelerden elde edilen sonuçlara göre, teknolojinin şuan göz ardı edilmiş olan kötü etkilerine karşı, bilişsel yabancılaştırma imgeleriyle, insanların gelecekte bir robot gibi ya da teknoloji ile ayrılmaz bir bütün olacağı, kendi kimliklerinden uzaklaşacakları, tek tipleşmenin artacağı, insanların teknolojiyi değil teknolojinin insanları yöneteceği, bireyler arasında müthiş bir güvensizlik ortamının oluşacağı tasvir edilmiştir. Ancak bu süreçte insanların; ahlaki ve insansı yönde değişimine yönelik bir çözüm önerisi sunulmamıştır. Anahtar Kelimeler: Postmodernizm, kimlik, distopya, televizyon dizileri

The rapidly advancing technology after the II. World War, which was accepted as the beginning of postmodernism, has been transformed into a goal rather than a tool for people.Individuals have become a slave of technology, have been willingly or unwillingly involved in a system. Individuals who are in the existing or emerging system have started to become uniform and have to keep up with their own identities because they have to keep up with the system. People no longer behave as themselves, they began to behave like the personality expected. In the changing and developing world, dystopian-themed series of disasters, which are caused by the increasing technological dependence of people, are increasing. The aim of this study is to examine how the identity change experienced by people under the influence of postmodernism culture is handled in the television series within the framework of dystopia scenarios, which features and how the subject is presented. In this context, the sample of the study consists of six (6) sections of the "Black Mirror konu series. According to the results obtained from the investigations, with the images of cognitive alienation against the currently neglected bad effects of technology, people will be an integral whole with a technology such as robot or technology, they will move away from their own identities, an environment of insecurity among individuals will be described. In this process however it is not offered a solution for people to change in moral and humanitarian direction. Keywords: Postmodernism, identity, dystopia, television series
Distopic television series in postmodernism and identity perspective: Black Mirror example
Keywords: Radyo-Televizyon