ULUSLARARASI TİCARET VE LOJİSTİK PROGRAMI MEZUNLARININ ALDIKLARI EĞİTİM VE BU EĞİTİMİN İŞ BULMALARINA KATKISI HAKKINDAKİ GÖRÜŞLERİ - Kapıcıoğlu, Kaan; Bozyiğit, Sezen (Fırat University, 2024)
Günümüzde uluslararası ticaret ve lojistiğin gelişmesi bu konularda bilgi birikimine sahip nitelikli bireylerin yetiştirilmesini gündeme getirmiştir. Bu nedenle de Türkiye’de uluslararası ticaret ve lojistik ile ilgili bölümler hızla açılmaya başlamıştır. Çalışanların bilgi sahibi olabilmesi için eğitimleri boyunca işleri ile ilgili bilgileri edinmeleri zorunludur. Bu noktada da müfredatlar hazırlanırken bölümle ilgili tüm paydaşların fikirlerinin alınması önem arz etmektedir. Bu paydaşlardan biri de mezun öğrencilerdir. Bu nedenle bu araştırmanın amacı, Uluslararası Ticaret ve Lojistik lisans programından mezun olup alanıyla ilgili bir işte çalışan kişilerin aldıkları eğitimi, eğitimleri süresince yaptıkları faaliyetleri ve aldıkları eğitimin iş bulmalarına etkisini nasıl değerlendirdiklerini ortaya koymaktır. Araştırmanın örneklemini Uluslararası Ticaret ve Lojistik bölümünden mezun olmuş ve alanı ile ilgili bir işte çalışan 18 kişi oluşturmaktadır. Araştırmanın veri toplama yöntemi derinlemesine görüşme, analiz yöntemi içerik ve betimsel analizdir. Araştırma sonuçlarına göre katılımcılar aldıkları eğitimde uygulama eksikliği olduğunu, lojistik belgelerini içeren bir dersin müfredatta yer alması gerektiğini, İngilizce hazırlık ve stajın iş bulmada oldukça önemli olduğunu belirtmişlerdir.

The development of international trade and logistics has brought the training of qualified individuals with knowledge of these subjects to the agenda. For this reason, global trade and logistics departments have begun to open rapidly in Turkey. For employees to be knowledgeable, they must obtain information about their jobs throughout their training. At this point, it is important to get the opinions of all shareholders regarding the department while preparing the curriculum. One of these shareholders is graduate students. Therefore, the purpose of this research is to reveal how people who graduated from the International Trade and Logistics undergraduate program and work in a job related to their field evaluate the education they received, the activities they did during their education, and the impact of the education they received on finding a job. The sample of the research consists of 18 people who graduated from the Department of International Trade and Logistics and work in a job related to their field. The data collection method of the research is the in-depth interview. Content and descriptive analysis methods were used to analyze the data. According to the results of the research, the participants stated that there was a lack of practice in the education they received, a course containing logistics documents should be included in the curriculum, English preparation and internship are very important in finding a job.
Opinions Of International Trade And Logistics Program Graduates About The Education They Received And The Contribution Of This Education To Their Finding A Job
Keywords: Other Fields of Education (Other); Alan Eğitimleri (Diğer)