BAZI PESTİSİTLERİN RALSTONİA EUTROPHA İLE GİDERİMİNİN İNCELENMESİ - ATAY, İREM ÖZDEMİR (Fırat Üniveristesi, 2007)
Bu çalışma da, pestisitlerin R.eutropha bakterisi ile biyodegradasyonu kesikli karıştırmalı reaktörde incelenmiştir. Substrat olarak seçilen glukoz pestisite ek karbon kaynağı olarak kullanılmıştır. Deneylerde serbest R.eutropha ile kesikli sistemde başlangıç pH'ı, sıcaklık ve başlangıç pestisit konsantrasyonu gibi parametrelerin substrat tüketim ve mikroorganizma üretim hız ve verimliliklerine etkileri araştırılmış ve birbirleriyle karşılaştırılmıştır. Optimum sıcaklık 20 °C ve başlangıç pestisit konsantrasyonu 2 mg/L'de, optimum pH fenvalerate için 7, lambda c. için 6'dır. Bu optimum şartlarda fenvalerate için maksimum mikroorganizma özgül üreme hızı 0,088 sa-1, pestisit tüketim hızı 0,0483 mg/g k.mo.sa olarak, lambda c. için maksimum mikroorganizma özgül üreme hızı 0,0878 sa-1, pestisit tüketim hızı 0,0408 mg/g k.mo..sa olarak bulunmuştur. 2 mg/L pestisit konsantrasyonundan daha yüksek konsantrasyonlarda aşırı toksik bileşen inhibisyonunun etkili olduğu gözlenmiştir. Deneylerde kesikli sistemde substrat inhibisyonunun gözlenmediği durumda mikroorganizmanın büyüme hızı substarat derişimine bağlı olarak Monod Eşitliği ile ifade edilmiştir. Bu şartlarda; fenvalerate pestisitinin R.eutropha bakterisi ile biyodegradasyonunda elde edilen substrat doygunluk derişimi KS= 1,371 mg/L, lambda c. pestisitinin R.eutropha bakterisi ile biyodegradasyonunda elde edilen substrat doygunluk derişimi KS= 0,8540 mg/L olarak bulunmuştur. Sonuçlar R.eutropha bakterisinin her iki pestisitin biyodegradasyonunda çok etkili olmadığını göstermiştir. Anahtar Kelimeler: R.eutropha, Fenvalerate, Lambda c., Biyodegradasyon, pH, Sıcaklık, Başlangıç pestisit konsantrasyonu.

In this study, biodegradation of the pesticides with R. eutropha was investigated in a batch stirred reactor. Glucose was used as carbon source in addition to pesticides. The effects of initial pH, temperature and initial pesticides concentrations on the substrate removal and specific growth rates and yields were investigated and results were compared. Optimum initial pH values were obtanied as 7 for fenvalerate and 6 for lambda c. which optimum temperature as 20°C and 2 mg/L respectively. In this optimum conditions, the maximum microorganism?s spesific growth and pesticide removal rates were determined as 0,088 h-1 and 0,0483 mg/g.dm.o.h for fenvalarete and 0,0878 h-1 and 0,0408 mg/g.dm.o.h for lambda c., respectively. At higher pesticide concentrations (>2 mg/L), substrate inhibition was observed. At experiments, where substrate inhibition was not obsered, microorganism?s specific growth was implied with Monod Equality depending on substrate concentration. In these conditions, microorganisms inhibition constant values were determined as Ks= 1,371 mg/L for fenvalerate and Ks= 0,8540 for lambda c., respectively. The results show that the growth of R. eutropha was not effective for biodegration of both pesticides. Keywords: R.eutropha, Fenvalerate, Lambda c., Biodegradation, pH, Temperature, Initial pesticide concentration.
Investigation of removal of some pesticides by Ralstonia eutropha
Keywords: Çevre Mühendisliği