Pütürge ilçesi’nde (Malatya) cumhuriyet döneminde nüfusun gelişimi ve göç? - Güner, Bülent; Çitçi, M. Dursun (My University, 2013)
Bu makalePütürge İlçesi’nin, Cumhuriyet Döneminde nüfus gelişimini ve bu gelişimi etkileyen göç faktörünü ele almaktadır. Pütürge İlçesi, Cumhuriyet’in ilk yıllarından 1950’li yıllara kadar genellikle hızlı bir nüfus artışı göstermiştir. 1950’lerden sonra nüfus artış hızında görece bir yavaşlama gerçekleşmiştir. 1980 sonrasında ise ilçe nüfusu azalma eğilimine girmiştir. İlçe nüfusunun gelişimini yarım asırdan fazla bir zamandır doğrudan etkileyen bir faktör olarak göç öne çıkmaktadır. İlçede ekonomik faaliyet türleri, daha çok engebeli topografyadan kaynaklanan nedenlerle gelişip, çeşitlenememiştir. Ekonomik etkenlerin yanı sıra çeşitli sosyal etkenler, ilçenin yoğun göç vermesinin ana motivasyonunu oluşturmuştur. Böylece ilçe nüfusu, son 30 yılda, yaklaşık olarak % 50 oranında azalış göstermiştir. Mevcut verilere göre, ilçe nüfusunun önümüzdeki yıllarda da azalış göstereceği tahmin edilmektedir. Bu çalışmada, DİE/TUİK’in (1927-2010) nüfus verilerinden yararlanılmıştır.
Keywords: Nüfus İstatistikleri Bilimi