Mikroalaşımlı Hardox 400 Çelik Yüzeyinin Plazma Transferli Ark Kaynak Yöntemiyle Alaşımlandırılması ve İncelenmesi - Gür, Alı Kaya; Cengiz, Muhammet Hulusi; Taşkaya, Semih (My University, 2019)
Bu araştırmada, mikroalaşımlı Hardox 400 çeliğin yüzeyi, Plazma Transfer Ark (PTA) kaynak yöntemikullanılarak FeCrC, SiC, TiC ve B4C tozları ile alaşımlandırılmıştır. PTA kaynak yöntemiyle yapılan yüzeyalaşımlama işleminde ilave tozların mikroalaşımlı Hardox 400 çelik üzerindeki etkisi araştırılmıştır.Alaşımlanan numunelerin kaplama tabakalarının mikroyapıları, Hv cinsinden sertlik değerleri, SEM, EDSve XRD analizleri incelenmiştir. Yapılan bu incelemeler sonucunda; yüzey kaplama için kullanılan tozlarınıntamamı, PTA kaynağı enerjisi sayesinde ergidiği için katılaşma sonrası mikroyapılarda FeB, Fe2B, Fe3(C,B), Fe5C2, M(Cr,Fe)7-23, (C,B)3-6 , Cr3(C,B) fazlarının oluştuğu görülmüştür. Ayrıca kaplama tabakası ile alttabakanın metalürjik olarak bir bağ meydana getirdiği gözlemlenmiştir. FeCrC, SiC, TiC ve B4C tozları ilekaplanan yüzeylerde sertlik değerlerinde büyük bir artış meydana geldiği tespit edilmiştir.
Keywords: Malzeme Bilimleri; Özellik ve Test; Malzeme Bilimleri; Kaplamalar ve Filmler