İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ UYGULAMALARI VE ALGISI (ELÂZIĞ ÖRNEĞİ) - ARSLAN, BEKİR (Fırat Üniveristesi, 2021)
Sosyal bir fayda ya da kar elde etmek amacı ile kurulan tüm örgütler, işletmeler, kurumlar başarılı olabilmek adına mutlaka insan kaynakları yöntemine ihtiyaç duymaktadır. Eğer insan kaynakları alanında herhangi bir biriminiz yoksa varlığınızı uzun süre sürdürmeniz çok zor olmaktadır. Bu durum çalışma dünyasının değişen doğasının bir sonucudur. Organizasyonun yeniden yapılandırılması, örgütsel değişimleri, çalışanların eğitimi, personel seçimi, işe alımlar gibi tüm konularda planlamaları insan kaynakları birimi yapmaktadır. İnsan kaynakları yönetimi bir işletme için verimlilik kazandıracak çalışmalar yapmaktadır. Bunun için farklı yöntemler kullanabilir. Bunlar arasında performans ve ödüllendirme yöntemi verimli sonuçlar alınan metotlar arasında sayılabilir. Şirket verimliliğinin doğrudan artmasını sağlayan insan kaynakları yönetimleri her firmanın üzerinde ciddiyet ile durması gereken bir birimdir. Bu kapsamda çalışmanın amacı, Elâzığ ilindeki elli ve üzeri işçi çalıştıran işletmelerde çalışmakta olan insan kaynakları yöneticilerinin profillerinin çıkarılması ve insan kaynakları uygulamalarına ilişkin algılarının tespit edilmesidir. Aynı zamanda bu çalışma ile hem insan kaynakları alanına katkıda bulunmak hem de Elâzığ ilindeki insan kaynakları yöneticileri ile ilgili az sayıda çalışmalara katkı sağlanması da hedeflenmektedir. Araştırmanın evrenini Elâzığ ilindeki elli ve üzeri işçi çalıştıran işletmelerdeki insan kaynakları yöneticileri oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini evreni temsilen seçilen 100 insan kaynakları yöneticisi oluşturmaktadır. Çalışmada nicel araştırma yöntemi kullanılmış ve veriler anket yöntemi kullanılarak elde edilmiştir. Çalışmaya ilişkin verilerin analizi SPSS-22.0 paket programı ile gerçekleştirilmiştir. Çalışmada kullanılan başlıca analizler; frekans dağılımı, aritmetik ortalama, standart sapma, geçerlilik ve güvenilirlik analizleri, t-testi ve tek yönlü (Anova) varyans analizi şeklindedir. Çalışma sonucunda insan kaynakları yöneticilerinin, insan kaynakları uygulamalarına ilişkin algıları cinsiyete, çalışan sayısına, personel tedarik yolları ve ücret artışı faktörü değişkelerine göre anlamlı farklılık göstermediği ancak yaş, eğitim düzeyi, sektör, işletme niteliği, faaliyet yılı, İK planlama süreci ve karar verici merci değişkenleri açısından anlamlı farklılık gösterdiği sonucuna ulaşılmıştır.

All organizations, enterprises and institutions established with the aim of making a social benefit or profit necessarily require human resources method in order to be successful. If you do not have a department in human resources, it is very difficult to survive for a long time. This is the result of the changing nature of the world of work. The human resources unit makes the planning in all subjects such as restructuring the organization, organizational changes, employee training, personnel selection and recruitment. Human resources management makes studies that will bring efficiency to a business. Different methods can be used for this. Among these, performance and rewarding methods are among the methods that yield productive results. Human resources management, which enables the direct increase of the productivity of the company, is a unit that every company should seriously emphasize. In this context, the aim of the study is to profile the human resources managers working in the enterprises employing fifty or more workers in Elazig province and to determine their perceptions about human resources practices. At the same time, it is aimed to contribute both to the field of human resources and to contribute to a small number of studies related to human resources managers in Elazig province. Human resources managers in enterprises employing fifty or more workers in Elazig province constitute the universe of the research. The sample of the research consists of 100 human resources managers selected to represent the universe. Quantitative research method was used in the study and data was obtained using survey method. Analysis of the data related to the study was carried out using the SPSS-22.0 package program. The main analyses used in the study are frequency distribution, arithmetic mean, standard deviation, validity and reliability analysis, t-test and one-way (Anova) variance analysis. As a result of the study, human resources managers, human resources practices, perceptions of gender, the number of runs, staff, and wage growth did not show significant differences according to the variable factor supply routes; however, age, education level, industry, business, nature of activity, the year, the HR planning process and decision-making authority is concluded that showed significant differences in terms of variables.
Human resources management practices and perception (Elâziğ sample)
Keywords: İşletme