SENARYO TABANLI MATEMATİK ETKİNLİKLERİNE YÖNELİK ÜSTÜN ZEKALI ÖĞRENCİLERİN GÖRÜŞLERİNİN İNCELENMESİ - GÜNGÖR, MERVENUR (Fırat Üniveristesi, 2024)
Bu araştırmada, senaryo tabanlı öğrenme yaklaşımına uygun matematik etkinlikleri tasarlamak ve tasarlanan etkinliklere yönelik ilkokul 2. sınıf öğrencilerinin görüşlerini derinlemesine keşfetmek amaçlanmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu Elâzığ ilinde bulunan bir özel okulda 2023-2024 yılında 2. sınıfa devam eden ve üstün zekâ tanısı almış olan 12 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırma nitel araştırma yöntemlerinden tekli durum çalışması desenine göre yürütülmüştür. Araştırmada veri toplama aracı olarak nitel yöntem veri toplama araçlarından; yapılandırılmış günlük, yarı yapılandırılmış görüşme, katılımcı gözlem ve yarı yapılandırılmış son görüşme araçları kullanılmıştır. Toplanan veriler, içerik analizi yöntemine göre MAXQDA24 paket programı ile 2 araştırmacı tarafından analiz edilerek kod ve temalar oluşturulmuştur. Oluşturulan kod ve temalardan bulgular ve sonuçlara ulaşılmıştır. Ulaşılan bulgulardan hareketle; taşıdıkları üstün potansiyeller göz önünde bulundurulduğunda; üstün zekalı öğrencilerin ihtiyaç duydukları eğitim, kendileri için zenginleştirilmiş bir eğitim ortamı sunmakla mümkün olmaktadır. Buna yönelik sınıf ortamında geleneksel öğretim tekniklerinden uzaklaşarak yapılandırmacı eğitim anlayışıyla hareket edilmeli ve eğitim-öğretim onların ilgi ve ihtiyaçları doğrultusunda tekrar yapılandırılmalıdır. Bu noktada mevcut eğitim programlarında kullandığımız öğretim yöntem ve tekniklerini zenginleştirerek üstün zekalı öğrencilerin çeşitli ilgi ve ihtiyaçlarına cevap verilmelidir. Bu doğrultuda kullanılan senaryo tabanlı matematik öğretiminin üstün zekalı öğrencilerin ilgi ve ihtiyaçlarına cevap verdiği, senaryoların birçok farklı yöntem teknikle desteklenerek onların görsel, işitsel, dokunsal zekalarına hitap ettiği ve böylece onlara ilgi ve ihtiyaçlarının karşılandığını fark ettirerek derse karşı olumlu tutum geliştiridikleri sonuçlarına varılmıştır. Ayrıca matematik öğretiminde kullanılan senaryo tabanlı uygulamaların duygusal farkındalıkları, yaş akranlarına kıyasla daha yüksek olan üstün zekalı öğrencileri derste heyecanlandırarak ilgilerini sürekli diri tuttuğu bu sebeple de derse karşı olumlu tutum geliştirmelerine sebep olduğu, senaryoların; iş birliği yaparak akran öğrenimine fırsat verdiği ve her birinin liderlik yönlerini göstermelerine izin verdiği sonuçlarına ulaşılmıştır. Anahtar Kelimeler: Zekâ, Üstün Zekâ, Senaryo Tabanlı Öğrenme Yaklaşımı, Matematik Öğretimi

In this research, the aim was to design mathematics activities suitable for the scenario-based learning approach and to explore in depth the opinions of 2nd grade primary school students regarding the designed activities. The study group consisted of 12 students who attended the 2nd grade in 2023-2024 at a private school in Elazığ and were diagnosed as gifted. The research was conducted using a single case study design, one of the qualitative research methods. The qualitative data collection tools used in the research included structured diaries, semi-structured interviews, participant observations, and semi-structured post-interview tools. The collected data were analyzed by 2 researchers using the MAXQDA24 software package according to the content analysis method, and codes and themes were created. Findings and conclusions were derived from the created codes and themes. Based on the findings, considering their superior potential, the education that gifted students need can be achieved by providing them with an enriched educational environment. To this end, traditional teaching techniques should be avoided in the classroom, and a constructivist education approach should be adopted. Education should be restructured in line with their interests and needs. At this point, the various interests and needs of gifted students should be met by enriching the teaching methods and techniques used in existing education programs. It was concluded that scenario-based mathematics teaching meets the interests and needs of gifted students. The scenarios are supported by many different methodologies and techniques, appealing to their visual, auditory, and tactile intelligence, thus making them realize that their interests and needs are met and helping them develop a positive attitude towards the course. Additionally, scenario-based applications used in mathematics teaching excite gifted students, whose emotional awareness is higher than that of their age peers, keeping their interest alive and causing them to develop a positive attitude towards the lesson. It was also concluded that these applications provide opportunities for peer learning through collaboration and allow each student to demonstrate their leadership aspects. Key Words: Intelligence, Gifted Student, Scenario-Based Learning, Mathematics Teaching
Analyzing the opinions of gifted students about scenario-based mathematics activities
Keywords: Eğitim ve Öğretim