Klinik Olarak Prostat Kanseri Şüphesi Olan OlgulardaMultiparametrik Prostat Manyetik Rezonans GörüntülemeninTanıda Etkinliği - Genç, Hasan; Koc, Mustafa; Orhan, İrfan (My University, 2021)
Amaç: Bu çalışmanın amacı, klinik olarak prostat kanseri şüphesi olan olgularda, tanı amacı ilekullanılan multiparametrik prostat manyetik rezonans görüntüleme (Mp-MRG), raporlama ve datasistemi (PIRADS) rehberinin etkinliğinin araştırılmasıdır. Gereç ve Yöntem: Ocak 2016-Mart 2019 tarihleri arasında, prostat kanseri lehine pozitif muayeneve laboratuvar bulgularına sahip olgular çalışmaya dâhil edildi (n: 52). Olgular biyopsi öncesi3Tesla Mp-MRG ile değerlendirildi. PIRADS skorlaması yapıldı ve elde edilen skorlar histopatolojiksonuçlar ile karşılaştırıldı. Mp-MRG nin tanıda sensitivitesi, spesifitesi, pozitif ve negatif prediktifdeğerleri hesaplandı. Ayrıca difüzyon MRG ile apparent diffusion coefficient (ADC) ölçümü, PSAartışı ve PSA yoğunluğu ile kanser ilişkisi araştırıldı. Bulgular: Olguların yaşları 48-79 arasında olup, ortalama 65.1±5.8 bulundu. Radyolojik olarak, 5hasta PIRADS 2, 9 hasta PIRADS 3, 18 hasta PIRADS 4 ve 20 hasta PIRADS 5 olarak skorlandı.Histopatolojik incelemede ise 28 hasta adeno kanser, 3 hasta atipik küçük asiner proliferasyonu(ASAP) 9 hasta benign prostat hiperplazisi (BPH) 4 hasta kronik prostatit ve 3 hasta diğer iltihabireaksiyon olarak raporlandı. Bu skorlar ile histopatolojik bulgular arasındaki doğruluk oranlarınınkarşılastırılmasında, sensitivite, spesifite ile negatif ve pozitif prediktif değerleri sırasıyla %67.8,%66.6, %64 ve %70 olarak hesaplandı. Difüzyon MRG ile ADC ölçümü, PSA volümü ve PSAyoğunluğu ile kanser ilişkisi arasında pozitif korelasyon saptandı. Sonuç: Klinik olarak prostat kanseri şüphesi olan olgularda, biyopsi halen en çok kullanılanyöntemdir. Ancak yanlış negatiflik oranı yüksek ve invaziv bir işlemdir. Non-invaziv bir yöntem olanMp-MRG ile PIRADS skorlamanın, kanser şüphesi bulunan olgularda biyopsi öncesi tercih edilmesitanı, doğru biyopsi endikasyonu ve tedavi açısından oldukça faydalıdır.
Keywords: Genel ve Dahili Tıp; Patoloji; Onkoloji; Radyoloji; Nükleer Tıp; Tıbbi Görüntüleme