WAVELET (DALGACIK DÖNÜŞÜMÜ) VE YAPAY SİNİR AĞI KULLANARAK SES SİNYALLERİNDEN KONUŞMACI TESPİTİ - İkiz, Murat; Akın, Mehmet; Kurt, Bahattin; Acar, Hüseyin (Fırat University, 2007)
Bu çalışmada amaçlanan, mikrofon yardımı ile kayıt edilen ses sinyallerinden wavelet dönüşümü ve yapay sinir ağı yardımı ile konuşmacı kimliğinin tespit edilmesidir. Bu amaç doğrultusunda ses sinyalleri PC ortamına mikrofon yardımı ile alındı, ön işleme ve gürültüden temizleme Wavepad ve Wave Flow program-ları ile yapıldı. Matlab tabanlı hazırlanan model yardımı ile hazırlanan ses dosyalarından veriler parçacıklara ayrıştırılmıştır ve hazırlanan YSA programı ile sınıflandırma işlemi gerçekleştirilmiştir.
Keywords: Engineering; Mühendislik