BENZOFURAN VE BENZİMİDAZOL İHTİVA EDEN BİLEŞİĞİN RATLARDAKİ (WİSTAR) BAZI KAN PARAMETRELERİNE ETKİLERİNİN ARAŞTIRILMASI - SARI, İLYAS (Fırat Üniveristesi, 2009)
Bu çalışmada 2-(1H-benzimidazol-2-iltiyo)-1-(benzofuran-3-il) ethanon (BIBE) bileşiği 10, 20 ve 30 mg/kg(canlı ağırlık) olacak şekilde üç farklı dozda ratlara deri altına gün aşırı enjekte edildi. Kontrol ve uygulama grupları (her bir grupta 10 rat) olmak üzere toplam 40 rat kullanıldı. Her gruptaki ratlar 10. enjeksiyondan sonra dekapite edildi. Karaciğerleri alüminyum folyoya sarıldı, kanlar ise normal ve EDTA'lı tüplere alındı. Normal tüplere alınan kanlar santrifüjlenip serumları ayrıldı ve bu serumlar ile karaciğerlerde antioksidan vitaminler (A, E ve C) ve Malondialdehit (MDA) miktarları belirlendi. EDTA'lı tüplere alınan kanlarda ise indirgenmiş glutatyon (GSH) ve yükseltgenmiş glutatyon (GSSG) miktarları ile Glutatyon peroksidaz (GSH-Px) aktivitesi belirlendi.Uygulama gruplarındaki ratların serum ve karaciğerlerindeki antioksidan vitaminleri kontrol grubuna göre, doz artışına paralel olarak E ve C vitaminleri miktarlarında istatistiksel olarak anlamlı artış olurken (p<0.05), A vitamini miktarında anlamsız artış gözlendi (p>0.05). Lipit peroksidasyon ürünü olan MDA miktarında ise anlamsız bir azalma gözlendi (p>0.05). GSH miktarında da uygulanan doz artışına bağlı olarak kontrol grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı artış (p<0.05), GSSG miktarında ise azalma (p>0.05) olduğu belirlendi. Uygulama gruplarında, doz artışına bağlı olarak GSH-Px aktivitesinde azalma (p>0.05), kontrol grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı değildi. Sonuç olarak antioksidan vitamin salınımındaki artma, MDA oluşumunda azalma, GSH-Px aktivitesine bağlı olarak GSH'ta artma ve GSSG'de azalma olduğundan BIBE bileşiğinin yüksek antioksidan potansiyele sahip olabileceği söylenebilir.Anahtar Kelime: 2-(1H-benzimidazol-2-iltiyo)-1-(benzofuran-3-il) ethanon, antioksidan vitaminler, GSH, GSSG, GSH-Px, Rat.

In this work, 2-(1H-benzimidazol-2-iltiyo)-1-(benzofuran-3-yl)ethanone (BIBE) is injected to the rats (wistar) under the skin every other day in the doses of 10, 20 and 30 mg per kilogram of the living. Total of 40 rats are used as control and experimental groups (10 rats in each group). The rats of both groups are decapitated after the tenth injection. Rats? livers are wrapped with an aluminum foil and their bloods are placed in tubes with and without EDTA. Serum in the blood that was placed in the tubes without EDTA is separated by centrifuging. Amounts of antioxidant vitamins (A, E and C) and malondialdehyde (MDA) in livers and this serum are determined. Amounts of reduced glutathione (GSH) and oxidized glutathione (GSSG), and the activity of glutathione peroxidase (GSH-Px) are determined on the blood that was placed in the tubes with EDTA.While amounts of antioxidant vitamins E and C in livers and blood of the rats in the experimental group showed statistically significat (p<0.05) increase as the injection dose increases, relative to the control group, the amount of vitamin A statistically significat (p>0.05). Also increment was not the amount of lipit peroxidation product, MDA showed a decremant but statistically was not significat (p>0.05). At the same time, it was found that the amount of GSH increases statistically significat (p<0.05) but the amount of GSSG decreases as the infection dose increases. In the experimental group, decrease in the activity of GSH-Px relative to the control group as the injection dose increases is the statistically significat (p>0.05). As a result, since antioxidant vitamin release increases, MDA formation decreases, depending on the activity of GSH-Px GSH increases and GSSG decreases it can be said that BIBE compound may have high antioxidant potential.Kay Word; 2-(1H-benzimidazol-2-iltiyo)-1-(benzofuran-3-il) ethanon, antioxidant vitamins, GSH, GSSG, GSH-Px, Rat.
The investigation of the effect of component containing benzofurane and benzimidazol on the some parameters at blood of rats (wistar)
Keywords: Kimya