Hiyalüronan, tanı ve tedavideki önemi - Aytekin, Metin; Caylak, Emrah (My University, 2009)
İlk olarak 1934’lerde tanımlanan ve hücre dışı matriksinin ana bileşenlerinden glikozaminoglikanların bir alt sınıfı olan hyaluranon, insan vücudunda hem yapısal olarak yer almakta ve hem de fizyolojik olarak birçok fonksiyona katılmaktadır. Özellikle metabolizmasının ve yer aldığı işlevlerde etkisini gösterdiği reseptörlerin daha fazla bilinmesi önem arz etmektedir. Son yıllarda bazı inflamasyon bozuklukları için potansiyel terapötik bir madde olarak değerlendirilen hyaluronanın ayrıca ilişkili olduğu hastalıkların ortaya çıkartılması ve klinik tanıda bazı hastalıklarda bir belirteç (biyomarker) olarak kullanılması ileriki yıllarda onun önemini daha da arttıracaktır. Bu derlememizde hyaluronan molekülünün yapısını ve hastalıklardaki rollerini ele aldık.
Keywords: Tanı; Tedavi; Hiyalüronik asit