ELAZIĞ`DA ANNE SÜTÜ EPİDEMİYOLOJİSİ VE İLK DÖRT AYDA YALNIZ ANNE SÜTÜ ALINIMINI ETKİLEYEN NEDENLER - ÖNDER, KENAN (Fırat Üniveristesi, 1996)
Çalışmamızda polikliniğimiz ve İl Sağlık Müdürlüğüne bağlı çevre 9 Sağlık ocağına muayene için başvuran 6-24 aylık yaşlar arasındaki 1306 bebeğin annelerine 39 somdan oluşan bir anket formu uygulandı. Anket formlarının değerlendirilmesi sonucunda infantlann %33.8'inde ilk 4 ayda yalnız anne sütü verilirken, %66.2 bebekte anne sütü yanında ek gıdaya başlanmıştı. Anne ve babaları düşük eğitimli, anneleri çalışmayan, anne-baba akrabalığı olan, multipar anneleri olan, doğum ağırlığı normal olan, erkek cinsiyette olan, evde ve normal spontan vaginal yolla doğan, doğumdan soma anne sütüne erken başlanan ve kolostrum alan bebeklerde ilk 4 ayda yalnız başına anne sütü kullanımı yüksek oranda bulundu. Ayrıca ilk 4 ay yalnız anne sütü veren anneler, ek gıda başlayan annelere göre daha uzun süre anne sütü vermeye eğilimli idi. îlk 4 ayda ek gıda başlayan annelerin büyük çoğunluğu sütü azaldığı gerekçesi ile ek gıdaya başlamıştı. Sağlık personelinin önerileri annenin ilk 4 ayda ek gıda başlanmasında önemli derecede etkili bulundu. Annelerin çoğu anne sütünü bebekleri için daha besleyici, verilmesi kolay olduğu, hastalıklardan koruduğu için ve daha ucuz bulduklarından seçtiklerini bildirdiler. 47
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları; Child Health and Diseases