19. YÜZYIL OSMANLI FiKiR HAYATINDAKi YERi BAKIMINDAN TBKKELER - Ülger, Mustafa (Fırat University, 2013)
Tasawuf düşüncesinin sosyal· hayattaki kurumları olan tekkeler, Osmanlı'nın kuruluşundarı itibaren, dini, siyasi, askeri, iktisadi, bedii, ilmi ve fikri birçok alanda faaliyet yürütmüşlerdir. 19. yüzyılda tekkeler, devlet adamları, alimler ve sanatkarların toplantı yerleri olmaları sebebiyle dönemin fikir hayatı üzerinde önemli tesire sahip olmuşlardır. Fikir hayatındaki önemi bakımından Kuşadalı Tekkesi, Yenikapı Mevlevihanesi, Galata Mevlevihanesi. Murad Molla Tekkesi ve Üsküdar ÖzbeklerTekkesi bu devrin zikre değer tekkeleridir.
19th Century, thelmportance of DervishLodges in thelntellectual Ufe of Ottoman
Keywords: Religious Studies; Din Araştırmaları