DİYARBAKIR MERKEZ VE KÖYLERDEKİ HALK İNANIŞLARI - AKYOL, ERKAN (Fırat Üniveristesi, 2013)
Bu çalışmamızda, Diyarbakır ve çevresindeki geçiş dönemleri olan doğum, evlenme, ölüm ve tabiat olayları olan yağmur, ağaç, hayvan, su, ateş ve ziyaret yerleri ile ilgili halk inanışları üzerinde durulmuş ve bu inanışlar dinler tarihi bakımından bir değerlendirmeye tabi tutulmuştur.Geçiş dönemleri ile ilgili olan birinci bölümde ve tabiat olayları ile ilgili olan ikinci bölümde ele alınan konularda yazılı kaynaklardan elde edilen bilgilerin verilmesinin ardından sözlü kaynaklardan edinilen halk inanış ve uygulamaları aktarılmaya çalışılmıştır. Değerlendirme bölümlerinde de sözlü kaynaklardan derlenen bilgilere dayalı halk inanış ve uygulamalarının Eski Türk Dini ile olan ilişkileri tespit edilmeye çalışılmıştır.Bu araştırma sonucunda, Diyarbakır ve çevresindeki halk inanış ve uygulamalarının geçmişten günümüze kadar aktarılan ve halk içinde korunan eski Türk kültürü inanışlarına ve izlerine rastlanmıştır. Bu izlerin birçoğu İslamiyet ile yoğrularak varlığını devam ettirmiştir.Anahtar Kelimeler: Diyarbakır, Halk İnanışları, Kültür, Geçiş Dönemleri, Tabiat, Kült

İn this study, there had been evolvations on publich beliefs which were related torain, animal, water, fire and visiting places of birth, marriage, death and natural happinings through passing terms in Diyarbakır and araund.Some informations were tried to be explauned by the written sources of the first parts of passingterms and the second parts of natural happenings and then the public beliefs and practising by the verbal sources. İn evolvation parts, old Turkish religon was tried to be rovided by public belief and practising based on all these knowledgements.At the end of this seaching, we met the tracks, of Turkish culture belief within people up to now from the past which were all in Diyarbakır and around.Key Words: Diyarbakır, Anatolia, Publich Beliefs, Culture, Related Torain, Natural, Cult
Public beliefs of Diyarbakir and its villages
Keywords: Din; Halk Bilimi (Folklor)