Damızlık Dithmarsher Kazlarında Anaç Yasının Ve Yumurtlama Döneminin Kuluçka, Besi Performansı Ve Karkas Özelliklerine Etkisi - Erişir, Zeki; Eroğlu, Mehmet (My University, 2021)
Bu çalısmanın amacı, Alman kökenli Ditmarscher kazlarında damızlık yası ve yumurtlama mevsiminin kuluçka besi performansı ve kesim özellikleri üzerindeki etkisini arastırmaktır. Bu amaçla toplam 2160 yumurta kuluçka özellikleri açısından incelenmis, toplam 180 kaz besiye alınmıs, 36'sı karkas özelliklerinin degerlendirilmesi için 16 haftalıkken kesilmistir. Damızlık yasının ve yumurtlama döneminin kuluçka özellikleri üzerinde istatistiki olarak etkisi olmadıgı görülmektedir. Iki yaslı damızlıktan elde edilen kazlarda kesim ve karkas özelliklerinin daha yüksek oldugu tespit edilmistir. Ayrıca mevsim sartlarına baglı olarak büyüme ve gelismeye iliskin mevsimsel farklılıkların kendi içlerinde farklılıklar yaratabilecegi tespit edilmistir. Damızlık yasına benzer sekilde kesim ve karkas özellikleri için erken dönemde daha yüksek kesim ve karkas agırlıkları elde edilmistir.
01.02.2021
Keywords: Kaz; kuluçka; besi performansı; anaç yası; yumurtlama mevsimi; karkas.