KÜRESEL DİJİTAL PLATFORMLAR VE YERELLEŞME: NETFLİX'İN SOSYAL MEDYA MECRALARINDAKİ PAZARLAMA STRATEJİLERİ - YILDIRIM, İLTERİŞ KAĞAN (Fırat Üniveristesi, 2024)
Bu tez, Netflix'in sosyal medya pazarlama stratejilerinin incelenmesi temelinde medya alanındaki küresel ve yerel etkileşim süreçlerinin geçirdiği değişim ve dönüşümünün anlaşılmasına odaklanmaktadır. İletişim teknolojilerinin gelişimiyle ortaya çıkan yeni medya ortamları ve Web 2.0'ın etkisiyle sosyal medyanın yükselişi, medya alanında sektörel yapının dönüşümü ve küresel düzeyde etkileşim süreçlerinin belirginleşmesi açısından önemli bir değişimi beraberinde getirmiştir. Bu yeni iletişim biçimleri, interaktif katılım ve paylaşım kültürünü besleyerek, pazarlama stratejilerini de temelden değiştirmiştir. Sosyal medyanın yükselişiyle birlikte, markalar ve kuruluşlar kitlelerle daha doğrudan ve samimi bir etkileşim kurabilme fırsatı bulmuş ve böylece pazarlama stratejileri önemli bir dönüşüm geçirmiştir. Dijital platformlar, iletişim ve eğlence sektöründe giderek daha etkili hale gelmiştir. Bu kapsamda Netflix gibi uluslararası platformlar için, farklı coğrafi bölgelerde izleyici çekme ve etkili bir pazarlama oluşturma konularında temel stratejiler geliştirmek giderek önemli hale gelmektedir. Bu stratejiler küresel firmaların yerelle etkileşimini anlamak açısından önemli kaynakları teşkil etmektedir. Yerelleşme, global platformların izleyiciye daha yakın ve anlamlı bir şekilde hitap etmek için benimsediği önemli bir stratejidir. Bu bağlamda, Twitter'daki @Netflixturkiye ve Facebook'daki Netflix Türkiye ve Instagram'daki Netflix Türkiye örneklerinde, platformun yerelleşme çabalarını anlamak ve Türk izleyicisine daha etkili biçimde ulaşmak üzere tasarlanan pazarlama stratejilerini incelemek bu tezin odak noktasını oluşturmaktadır. Netflix'in pazarlama stratejileri kapsamında ortaya çıkan ürünleri - Facebook gönderilerinin ve Twitterdaki tweetleri- ve Instagramdaki gönderileri metinsel düzeyde inceleyen bu çalışmada, platformun yerelleşme çabalarını önemsediği ve bu kapsamda yerel kodları yoğun bir biçimde kullanmakta olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Araştırma kapsamında, Netflix'in küresel kimliğini korurken sürekli olarak yerel izleyici kitlesiyle daha etkili etkileşim sağlama yollarını aradığı ve yerel kültürel unsurları geliştirdiği pazarlama stratejilerine entegre ettiği görülmüştür.

This thesis focuses on understanding the transformations in global and local interaction processes in the field of media, based on the examination of Netflix's social media marketing strategies. The rise of social media with the development of communication technologies and the impact of Web 2.0 have brought about a significant transformation in the sectoral structure of the media field and the emergence of global interaction processes. These new forms of communication, fueled by interactive participation and a culture of sharing, have fundamentally changed marketing strategies. With the rise of social media, brands and organizations have gained the opportunity to interact more directly and intimately with audiences, leading to a substantial transformation in marketing strategies.The ascent of digital platforms has become increasingly influential in the communication and entertainment sectors. For international platforms like Netflix, developing fundamental strategies to attract audiences and create effective marketing, especially in different geographical regions, has become crucial. These strategies serve as important resources to understand the localization efforts of global companies. Localization is a significant strategy adopted by global platforms to address the audience more closely and meaningfully. In this context, the focus of this thesis is to examine marketing strategies designed to reach the Turkish audience more effectively through the localization efforts of Netflix, using examples from @Netflixturkiye on Twitter, Netflix Türkiye on Facebook, and Netflix Türkiye on Instagram. Through textual analysis of Netflix's products, including Facebook posts, tweets on Twitter, and posts on Instagram, the research concludes that the platform values localization efforts and heavily incorporates local codes. The findings suggest that Netflix continually seeks ways to interact more effectively with the local audience while maintaining its global identity. Throughout the research, it becomes evident that Netflix integrates local cultural elements into its marketing strategies, demonstrating a commitment to both global identity and local engagement.
Global digital platforms and localization: Netflix's marketing strategies on social media courses
Keywords: Radyo-Televizyon