DGM-STATCOM ile reaktif güç kompanzasyonu - Cotelı, Resul; Aydoğmuş, Zafer (My University, 2007)
Son yıllarda, iletim ve dağıtım sistemlerinin reaktif güç kompanzasyonunda geleneksel kompanzatörlere göre daha iyi cevap hızlarına sahip olmalarından dolayı, dönüştürücü tabanlı FACTS (Esnek Alternatif Akım İletim Hatları) aygıtları kullanılmaktadırlar. STATCOM, yaygın olarak kullanılan FACTS aygıtlarından biridir. Bu çalışmada, Darbe Genişlik Modülasyonu (DGM) tekniği kullanan STATCOM ’un (Statik Senkron Kompanzatör) MATLAB ile benzetimi yapılmıştır. Bu benzetimde, bara geriliminin genliği değiştirilerek DGM-STATCOM ’un dinamik cevabı gözlemlenmiştir. Benzetim programı sonuçlarından, DGM-STATCOM ’un bu ani değişikliklere cevabının çok hızlı olduğu ve güç sistemi için gerekli reaktif gücü kısa sürede sağladığı görülmüştür.
Keywords: Mühendislik; Elektrik ve Elektronik