KAFA TRAVMALARINDA DİFÜZYON MR İLE TESPİT EDİLEN HEMORAJİK VE İSKEMİK LEZYONLARIN SERUM NT-PROBNP DÜZEYLERİ İLE KORELASYONU - AKGÜN, BEKİR (Fırat Üniveristesi, 2011)
Kafa travması sonrası bilgisayarlı beyin tomografisi (BBT) acil değerlendirmede ve tedavi gerekebilecek durumların tespitinde önemlidir. BBT ile iyi bir yapısal görüntüleme yapılabilmektedir. Ancak, bazen nörolojik bozuklukları açıklamakta yetersiz kalabilmektedir. Manyetik rezonanas görüntüleme (MRG) ile hem yapısal hem de fizyolojik değerlendirme yapılabilmektedir. Özellikle Difüzyon MR kolay uygulanabilirliği ve tanı koyduruculuğuyla değerlidir.Kardiyak ventriküllerden volüm ve basınç yüklenmesine bağlı olarak salgılanan Brain/B-tipi natriüretik peptid (BNP), natriüretik ve vazodilatatör bir faktör olup, serebral kan akımını düşürebilir. PreproBNP olarak salınır ve N-Terminal proBNP ve BNP'ye ayrılır. Vücutta etki gösteren BNP'dir. Fakat kısa sürede kandan kaybolmaktadır. Kanda uzun süre varolan, günün her saatinde eşit miktarda salgılanan NT-proBNP ölçümü tercih edilir. Kafa travması sonrası BNP plazma konsantrasyonunun arttığı bildirilmiştir. Ancak sıklıkla ağır kafa travmalı hastalarda çalışılmıştır. Amacımız hafif ve orta dereceli kafa travmalarında difüzyon MR da tespit edilen iskemik ve hemorajik lezyonların serum NT-proBNP düzeylerini değerlendirmektir.Çalışmamızda kafa travmalı 30 hasta değerlendirildi. Travma öyküsü olmayan 10 kişilik kontrol grubu normal serum NT-proBNP değerlerini belirlemek için oluşturuldu. Hastalara yatışlarından itibaren 24. saatte ve 48. saatte beyin difüzyon MR çekildi. Aynı dönemlerde plazma NT-proBNP düzeyleri bakıldı. 24. ve 48. saat Intraaksiyal hemoraji (IAHEM) ve Intraaksiyal iskemi (IAISC) değerleri ile 24. ve 48. saat BNP değerleri arasındaki ilişki istatistiksel olarak anlamlı bulundu.Sonuç olarak, serum NT-proBNP değerlerinin kafa travmaları sonrası intraaksiyal lezyonu geniş olan hastalarda daha küçük intraaksiyal lezyonlulardan yüksek olabileceği izlendi. Ayrıca travmanın ilerleyen saatlerinde serebral parankimal lezyon boyutları artan hastalarda serum NT-proBNP değerlerinin de artmasının belirlenmesi, serum NT-proBNP değerlerinin serebral parankimal hasarın boyutlarının takibinde önemli olabileceğini düşündürmektedir.

Computerized tomography (CT) scans after head traumas is important in making emergency assessments and detecting the conditions potentially requiring treatment. A good structural imaging is possible by CT. However, it may sometimes prove insufficient in explaining neurological disorders. Both structural and physiological assessments are possible using magnetic resonance imaging (MRI). Particularly Diffusion MRI is valuable in its ease of application and diagnosibility.Released depending on volume and pressure loading from cardiac ventricles, BNP is a natriuretic and vasolidator factor, and may reduce cerebral blood flow. It is released as PreproBNP and divided into N-Terminal proBNP and BNP. What causes an effect in the body is the BNP. But it disappears from the blood in a short time. NT-proBNP measurement, which exists in the blood for an extended time and released equally at all times of the day, will be preferred. It is reported that BNP plasma concentration has increased following head trauma. However, they have mostly focused on patients with severe head traumas. Our objective is to evaluate the serum NT-proBNP levels of ischemic and hemorrhagic lesions detected with diffusion MRI in mild and moderate head traumas.In our study, we evaluated 30 patients with head traumas. A 10 patient control group with no history of traumas was created in order to determine normal serum NT-proBNP values. The patients? cranial-diffusion MRIs were taken at the 24th hour and 48th hour post hospitalization. Plasma NT-proBNP levels were considered at the same periods. The correlation between the 24th hour and 48th hour Intraaxial ischemi (IAISC) and Intraaxial hemorrhage (IAHEM) values and 24th hour and 48th hour BNP values was found statistically meaningful.In conclusion, after head traumas we observed that serum NT-proBNP levels may be higher in patients with wide intraaxial lesions than in patients with smaller intraaxial lesions. In addition in the late hours of trauma, serum NT-proBNP levels were increased in patients whom cerebral parenchymal lesions were expanded. This is considered with serum NT-proBNP levels may be important in the follow-up of cerebral parenchymal lesions? dimensions.
The correlation of serum NT-proBNP levels of hemorragic and ischemic lesions detected with diffusion MRI in head traumas
Keywords: Nöroşirürji