SEYYİD HÂMİD B. EL-HÂC ABDÜLFETTÂH EL-PALUVÎ VE KIRÂAT İLMİNDEKİ KONUMU - Çelik, Nizamettin (My University, 2021)
Kur’ân-ı Kerîm’in nüzulünden itibaren Müslümanlar, onunokuyuş keyfiyeti üzerine yoğunlaşmışlardır. İlk dönemdenitibaren bu bağlamda eğitim külliyeleri kurulmuştur.Osmanlı döneminde de Kur’ân ve âşere-takrîb eğitimininverildiği kurumlar, dârulkurrâ olarak isimlendirilmekteydi.Bu dârulkurrâlar, Anadolu’nun belli merkezlerindebulunmaktaydı. Bu merkezlerden biri de Elazığ’ın ilçesiPalu’da kurulmuştur. Osmanlı Dönemi’nde Palu’da âşeretakrîb eğitiminin verildiği dârulkurrânın varlığı, resmîkayıtlarca bilinmektedir. Bu dârulkurrâ, Palu Kalesi’ninGüneybatı yönünde yer alan Zeve Mahallesi’nde inşaedilmîştir. Dârulkurrânın baş müderrisliğine şeyhülkurrâunvanıyla anılan Seyyid Hâmid b. el Hâc Abdülfettâh elPaluvî atanmıştır. Seyyid Hâmid, eğitimini Tokat HâtuniyeMederesesi’nde tamamlamış ve orada kırâat ilmînde adındansöz ettirecek Zübtetü’l-irfân adlı ihtisas kitabını kalemealmıştır. Eserini 1173/1759 yılında tamamlayan Hâmid b.Abdulfettâh’ın dârulkurrânın inşası için Palu’ya geldiğibilinmektedir. Altı yılda tamamlandığı bilinen dârulkurrâda1179/1765 yılında fiilen eğitime başlamıştır. Bu dârulkurrâ,Palu’nun sakinlerinden olan Seyyid Mustafa b. SeyyidAbdulbakî tarafından inşa edilmîştir
Keywords: Kur’ân; Kırâat; Dârulkurrâ; Hâmid b. Abdulfettâh; Eğitim; Paluvî