Yüksek doz A vitamininin karaciğer üzerine etkileri ışık mikroskobik çalışma - Çolakoğlu, Neriman; Kukner, Aysel (My University, 2001)
Bu çalismada yüksek doz all-trans retinoik asidin karaciger dokusu üzerine olan etkileri arastirildi. Çalismada 12 adet ergin erkek Wistar cinsi siçan kullanildi. Denekler 3 gruba ayrildi. I.grup: On bes gün boyunca oral yoldan 20 mg/kg/gün all-trans retinoik asit verilen siçanlar (n:4) II.grup: On bes gün boyunca oral yoldan 40 mg/kg/gün all-trans retinoik asit verilen siçanlar (n:4) III.grup: Kontrol olarak kullanilan siçanlardan olusturuldu. (n:4) Deneyin sonunda siçanlar eter anestezisi altinda öldürülüp karaciger dokulari alinip isik mikroskobik incelemeler için Boin solüsyonunda tespit edildi. Parafin bloklar hazirlanip 5 mm'lik kesitler alindi. Hazirlanan kesitlere farkli boyalar uygulanip isik mikroskopta incelendi. Deney gruplarinin karaciger lobüllerinin periferal zonundaki hepatosit sitoplazmalarinin boyanmadigi görüldü. Yine lobüllerin periferal zonlarinda aktive olmus Kupffer hücre yogunlasmalari görüldü. Bu bulgularin paralelinde deney gruplarinin lobül yapilarinda bozulmalar saptandi. Yapisal degisiklikler 40mg/kg/gün all-trans retinoik asit verilen gruplarda daha siddetli düzeyde idi.
Keywords: Mikroskopi; polarizasyon; Hastalık modelleri; hayvan; Sıçanlar; Hayvan deneyleri; Karaciğer; Tretinoin; Vitamin A