Kemodektoma: Beş olgunun değerlendirilmesi - Gök, Üzeyir; Yalçın, Şinasi; Çetinkaya, Tufan; Keleş, Erol; Özer, Necdet (My University, 2000)
Kemodektomalar, otonom sinir sisteminin paraganglionik cisimciklerinden kaynaklanan tümörlerdir. Bu tümörler yüksek vaskülarizasyon gösterirler ve kafa kaidesinden, arkus aortaya kadar olan bölgede bulunabilirler. Büyümeleri aşırı lokal destrüksiyona ve endokrin belirtilere neden olabilir. Bu makalede, kliniğimizde teşhis edilen kemodektomalı beş olgu (3 erkek, 2 kadın) sunuldu. Olguların yaşları 22 ile 65 arasında dağılım gösteriyordu. Cerrahi tedavi uygulanan olgular 19 ay-5 yıl arasında değişen sürelerle izlendi; herhangi bir nükse rastlanmadı.
Keywords: Tomografi; x-ışınlı bilgisayarlı; Olgu sunumu; Baş ve boyun neoplazmları; Kemodektoma; Cerrahi işlemler; operatif; Paragangliyoma; ekstra-adrenal; Glomus jugulare tümörleri; Vagus siniri