YÜKSEK BİNALARIN DEPREM ETKİLERİNE KARŞI YALITIMI - ESER, ENDER (Fırat Üniveristesi, 2002)
Yüksek Lisans Tezi YÜKSEK BİNALARIN DEPREM EMLERİNE KAMŞI YALITIMI Ender ESER Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı 2002, sayfa : 94 Bu çalışmada, yapılan deprem yer hareketinin yıkıcı etkilerine karşı yalıtmak için geliştirilen kontrol sistemleri incelenmektedir. Kontrol sistemleri pasif ve aktif kontrol sistemleri olarak iki başlık altında incelenmektedir. Taban izolasyon sistemleri pasif kontrol sistemleri kategorisine girmektedir. Pasif kontrol sistemlerinde bir dış güç kaynağına ihtiyaç olmamaktadır. Yapı hareketine tepki olarak pasif kontrol elemanlarında, kuvvetler oluşur. Aktif kontrol sistemlerinde önceden belirlenmiş bir usulle yapıya kuvvetler uygulayan tahrik elemanını/elemanlarını kontrol eden bir dış güç ünitesine gereksinim vardır. Bu kuvvetler yapıya hem enerji vermek ve hem de yapıdaki enerjiyi yutmak için kullanılabilir. Aktif ve pasif kontrol sistemlerinin etkinlikleri, sayısal örnek olarak seçilen altı katlı binanın kontrollü ve kontrolsüz çözümleri karşılaştırılarak irdelenmiştir. Pasif kontrollü binanın çözümleri için ANSYS paket programı kullanılmıştır. Aktif kontrollü binanın çözümleri ise MATLAB ortamında yazılan bir bilgisayar programı ile elde edilmiştir. Anahtar Kelimeler: Pasif Kontrol, Aktif Kontrol, Yüksek Bina, Dinamik Analiz.
Isolation of high buildings against to the earthquake effects
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: İnşaat Mühendisliği; Civil Engineering