Çocukluk çağı tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonlarında radyolojik bulgular - Doğan, Yaşar; Yılmaz, Erdal; Güngör, Serdal; Turgut, Mehmet; Aygün, A. Denizmen (My University, 2002)
AMAÇ: Çocukluk çağı tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonlarında sintigrafi olanağı bulunmayan bölgelerde radyolojik araştırmaların rolünü belirlemek. YÖNTEM: Tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonu bulunan ve yaşları 4 ay-15 yıl arasında değişen, 28'i erkek, 22'si kız toplam 50 çocuk voiding sistoüretrogram (VSUG), ultrasonografi (USG) ve intravenöz piyelografi (İVP) ile değerlendirildi. BULGULAR: USG ile 11 (%22) olguda, VSUG ile 11 (%22) olguda ve İVP ile 12 (%24) olguda patolojik bulgu saptandı. Her üç tetkik bir arada değerlendirildiğinde toplam 17 (%34) olguda patolojik bulgu vardı. Sekiz olguda vezikoüreteral reflu (VUR), üç olguda çift üreter veya çift toplayıcı kanal, üç olguda hidronefroz ve üç olguda böbrekte pelvik genişleme gözlendi. SONUÇ: Sintigrafik tetkiklerin tam olarak yapılamadığı kliniklerde tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonlarında altta yatan patolojik nedenin saptanmasında USG ile VSUG ilk basamak olmalı, sonuç alınamayan olgularda ise İVP yapılmalıdır.
Keywords: Çocuk; İdrar yolu enfeksiyonları; Süt çocuğu; Ultrasonografi; Tekrarlama; Tanı teknikleri; ürolojik; Ürografi