DENEYSEL KORNEA VASKÜLARİZASYONUNDA PENTOKSİFİLİNİN VASKÜLER ENDOTELYAL GROWTH FAKTÖR (VEGF) VE İNTERSELLÜLER ADEZYON MOLEKÜLÜ-1 (İCAM-1) ÜZERİNE ETKİLERİ - YILDIRIM, SÜLEYMAN (Fırat Üniveristesi, 2003)
l.ÖZET Saydam ve avasküler yapıda olan kornea travma, kimyasal yanık, kontakt lens kullanımı gibi nedenlerle oluşan hipoksi ve enfeksiyonlar sonrası vaskülarize olmaktadır. Görme kaybının başlıca nedenlerinden olan vaskülarizasyonu önleyebilecek, durduracak veya geciktirebilecek tedavi yöntemlerine gereksinim vardır. Anjiogeneziste etkili olan baskılayıcı ve aktive edici faktörler denge halindedirler. Bu dengenin bozulmasıyla beraber, vaskülarizasyonla sonuçlanacak olan patolojik süreç başlamaktadır. Çalışma Wistar-Albino cinsi ratlarda yapıldı ve plasebo, sham ve PTX grubu olarak üç gruba ayrıldı (n=12). Kornea neovaskülarizasyonu yapmak için, ratların santral korneasında gümüş nitrat kalem kullanılarak kimyasal yanık oluşturuldu. Ratlara 50 mg/kg/gün olmak üzere intraperitonal pentoksifilin enjeksiyonu yapıldı. Çalışma sonunda hayvanlar dekapite edilerek korneaları alındı. Her gruptaki korneaların, sayıca yansı biyokimyasal, diğer yansı ise histopatolojik değerlendirme için ayrıldı. Neovaskülarizasyonda önemli olan büyüme faktörlerinden VEGF ile adezyon faktörü İCAM'ın seviyeleri her grup için biyokimyasal olarak belirlendi. Kornea vaskülarizasyonunda önemli rolü olan VEGF için, immünohistokimyasal boyama yapıldı. Elde edilen sonuçlar istatistiki olarak karşılaştırıldı. Kimyasal yanık oluşturulan sham grubunda, plasebo grubuna göre patolojik skorlama değerlerinde, VEGF ve ÎCAM-1 seviyesinde anlamlı olarak yükselme saptandı (p<0.005). İlaç uygulanan PTX grubunda sham grubuna göre patolojik skorlama değerlerinde, VEGF ve ÎCAM-1 seviyesinde anlamlı olarak düşme gözlendi (p<0.005). Sonuç olarak verilerimiz, PTX'in VEGF ve ÎCAM aracılığıyla olan kornea neovaskülarizasyonunda, birçok mekanizma ile etkili ve güvenli bir ajan olduğunu göstermektedir. Anahtar kelimeler: Kornea neovaskülarizasyonu, pentoksifilin, İCAM-1, VEGF.

Cornea is an avascular and transparent tissue, however in corneal trauma, chemical burn, contact lens wear due to hypoxio and infection corneal neovascularization may occur. As a consequence of corneal neovascularization reducation of visual acuity may occur, so new therapatic concepts that may interfere with vascularization are needed. Suppressor and activator factors are in equilibrium in the process of angiogenesis and impairment of this equilibrium results in the pathologic vascularization process. In our study, three groups of twelve Wistar- Albino rats were formed; plasebo, sham, PTX groups (n=12). A silver nitrate pencil was plased on the central cornea to cautery for cornea neovascularization, intraperitoneal injections of pentoxifylline 50 mg/kg per day were administered..After sacrificing the animals on the 7th day cornea were excised from eyes. Each group of the cornea was divided as count in to two parts; one part for biochemical analysis and one part for histopathological analysis. The VEGF and İCAM-1 levels were determines as biochemicaly. The histochemical staining was performed for the VEGF that is important for cornea neovascularization. The results were compared as statistically. The pathologic scores and the values of VEGF and ICAM-1 in the sham group that occurred chemical burn were statistically significant higher than plasebo group (p<0.005). The pathologic scores and the values of VEGF and ICAM-1 in PTX treated group were observed significant lower than sham group (p<0.005). We concluded that pentoxifylline is an effective and reliable agent in VEGF and ICAM-1 associated corneal neovascularization via several mechanisms. Key words:Corneal neovascularization, pentoxifylline,, ICAM-1, VEGF.
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Göz Hastalıkları; Eye Diseases