ELAZIĞ BÖLGESİNDEKİ 1-16 YAŞ ARASI KIZ VE ERKEK GRUPLARINDA RUBELLA SEROPREVALANSI - AKÇA, HANIM ZEHRA (Fırat Üniveristesi, 2004)
Kızamıkçık yaygın makulopapüler döküntü, postaurikuler ve suboccipital lenfadenopati, hafif bir ateş ile belirlenen, çoğu kez selim seyirli endemik ve epidemik bir hastalıktır. Kızamıkçık enfeksiyonu çoğunlukla subklinik seyretmesine karşın gebeliğin erken döneminde bulaş olan annelerin çocuklarında doğumsal anomali sıklığının yüksek olması nedeniyle önemli bir hastalıktır. Bu çalışmada 1-16 yaş arası çocuklarda kızamıkçık seroprevalansının değerlendirilmesi amaçlandı. Çalışmaya Elazığ il merkezinde yaşayan 1-16 yaş grubundan toplam 500 kız ya da erkek çocuk alındı. Çalışmaya katılan her çocuktan 5 mi venöz kan örneği alındı ve Enzyme linked immunosorbent assay (ELISA) yöntemi ile çalışıldı. Sonuçlar çalışma grubunda 1-5 yaş, 6-8 yaş, 9-11 yaş ve 12-16 yaş olmak üzere dört grupta değerlendirildi. Çalışmaya alman 500 çocuktan 251 'i kız ve 249'u erkek idi. Seropozitiflik kızlarda % 68.8, erkeklerde %70.0 olarak bulundu. Cinsiyet ile prevalans arasında ilişki olmadığı görüldü (p >0.05). Seropozitiflik 1-5 yaş grubunda %28.7, 6-8 yaş grubunda %74.5, 9-11 yaş grubunda %84.2, 12-16 yaş grubunda %95.1 olarak bulundu. Yaş ile birlikte prevalansın arttığı sonucu görüldü (p< 0.05). Genel olarak seropozitiflik %69.4, seronegatiflik ise %27.4 oranında saptandı. Bu çalışma ile birlikte, ülkemizin çeşitli bölgelerinde yapılan çalışmalarda elde edilen bulgular, kızamıkçık enfeksiyonunun ülkemizde endemik olduğunu göstermiştir. Bu nedenle, bu risk faktörünün ortadan kaldırılması amacıyla ülkemizde de gelişmiş ülkelerde olduğu gibi, kızamıkçık aşısının bir an önce rutin uygulanan zorunlu aşı programına katılması gerekmektedir. Anahtar kelime: Çocuk, kızamıkçık, prevalans

Rubella, common maculopapular rash, posterior auricular and suboccipital lymphadenopathy, which is determined with light fever, is an illness that has benign progress endemic and epidemic. Although rubella infection usually follows subclinic, it is an important illness for children whose mothers are infected with rubella in early period of pregnancy, because these children's birth anomalies incidence is high. In this study, between one and 16 age group children's rubella seroprevalance's evaluation is aimed. This study was evaluated in 500 children aged between 1-16 year and who live in the center of Elazığ. Five ml venous blood sample was taken from each children and studied with Enzyme linked immunosorbent assay (ELISA) method. Results are evaluated in four groups; such as of 1-5 year, 6-8 year, 9-11 year and 12- 16 year. There was 251 female and 249 male children in this study. Seropozitivity was found 68% in females, 70.0% in males. There was not a relationship between sex and prevalence. Seropozitivity was found 28,7% in 1-5 year group, 74,5% in 6-8 year group, 84,2% in 9-11 year group, 95,1% in 12-16 year group and increases with age prevalence. Generali seropozitivity was 69,4% and seronegativitiy was 24,7%. Data which are evaluated in various region of our country, including this study, shown that rubella infection is endemic. So, for disappearing this risk factor in our country rubella vaccine immediately should apply in vaccination program similar as in the developing countries. Keywords: Pediatri, rubella, prevalence
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları; Child Health and Diseases