HÜNKAR HACI BEKTAŞ VELİ’NİN KERAMETLERİ - Oymak, İskender (My University, 2021)
Hünkar Hacı Bektaş-ı Veli, duygularıyla Müslümanların gönül dünyalarını,\rfikirleriyle de kültür damarlarını besleyen bilge bir şahsiyettir. O sadece\rAnadolu’da değil, Orta Asya, Orta Doğu ve Balkanlarda da düşünceleriyle\rgönülleri fethetmiş ve adına Dergâhlar kurulmuştur. Onun tarihi kişiliğinden\rçok menkabevi kişiliği ilgi görmüştür. Menkabevi kişiliğinde en önemli yeri\rkerametler tutmaktadır. Keramet kavram olarak, tasavvuf ehlinin manevi\rgücünü göstermesi açısından önemlidir. Keramet ehli, bu gücünü gizlemekle\rmükellef olmasına rağmen, müritler (erenler) zaman zaman onları bu güçlerini\raçıklamak durumunda bırakmışlardır. Bu noktada Hacı Bektaş-ı Veli’nin\rkerametleri, tarikat ehli tarafından çok ilgi gördüğü için sözlü ve yazılı olarak\rsonraki kuşaklara aktarılmıştır. Söz konusu kerametleri büyük oranda\rVelayetname isimli eserinde yer almaktadır. Bu kerametlerinden bazıları: Susam\ryaprağı ve darı çeçi üzerinde namaz kılması; çilehaneye pencere açması, beş\rtaşın konuşup şahitlikte bulunması, deniz üzerinde gemiyi yok etmesi, bıçakla\rtaşı kesmesi, ölüyü diriltmesi vb. şeklinde sıralamak mümkündür.
Keywords: Folklor; Tarih; Din Bilimi; Beşeri Bilimler; Felsefe