ELAZIĞ İLİ ATIKSU ARITMA TESİSİ ENERJİ VE EKSERJİ POTANSİYELİNİN İNCELENMESİ - ÖZDEMİR, ELİF (Fırat Üniveristesi, 2019)
Bu çalışmada; Elazığ ili Atıksu Arıtma Tesisi verileri kullanılarak termodinamiğin birinci kanun (enerji analizi) ve ikinci kanun (ekserji analizi) analizleri yapılmıştır. Endüstriyel tesislerde enerji ve ekserji analizleri termodinamik açısından büyük önem taşımaktadır. Bu analizler endüstriyel tesislerin enerji verimliliğini artırmak ve atık enerjinin geri kazandırılmasını sağlamaktadır. TÜİK verilerine göre kişi başına düşen atıksu miktarı 0,183 lt/gündür. Elazığ ilinde bu miktar 68780m^3/gün olur. Sisteme giren atıksudan ortalama 6 ton çamur kek haline gelir. Sisteme giren atık suya göre termodinamik hesaplamalarla analiz yapılmış, çıkan sonuçlar doğrultusunda birinci ve ikinci kanun verimlerini iyileştirmek için Elazığ Atıksu Arıtma Tesisine tavsiyelerde bulunulmuştur. Anahtar Kelimeler: Atıksu Arıtma Tesisi, Enerji, Ekserji

In this study; Elazığ province, first law of thermodynamics by using data from the wastewater treatment (energy analysis) and the second law (exergy analysis) analysis. Exergy analysis of thermodynamic and energy in industrial facilities is of great importance. This analysis of the industrial facilities to increase energy efficiency and waste of energy gain. The amount of wastewater per capita according to TÜIK 0.183 l/day. These quantities in the province of Elazig 68780 m^3/day. Average of 6 tons of wastewater entering the system become mud cakes. According to thermodynamic calculation system has been analyzed with entering the wastewater, in accordance with the results of the first and second law yields to ameliorate the Elazig wastewater treatment Plant advice. Key words: Wastewater Treatment Plant, Energy, Exergy
Investigation of energy and exergy potenti?al of wastewater treatment plant in Elazığ
Keywords: Enerji