Metisilin Dirençli Staphylococcus Aureus Ve Vankomisin Dirençli Enterokok Suşlarında Daptomisin Duyarlılıklarının İnvitro E-Test Yöntemiyle Araştırılması - Arı, Nuray; Toraman, Zülal Aşçı; Erten, Mehmet (My University, 2021)
Amaç: Dünyadaki antibiyotik direnç sorunu son yıllarda çoklu antibiyotik direnci olarak ortaya çıkmaktadır. Enfeksiyonların tedavisinde seçeneklerin kısıtlı olmasına rağmen yeni antibiyotiklerin üretilememesi de bu sorunu güncel tutmaktadır. Çalışmamızda, örneklerden izole edilen MRSA ile VRE enfeksiyonlarının tedavisinde önemli bir seçenek olan daptomisin duyarlılığının araştırılması amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Çalışmamıza Ekim 2011-Haziran 2013 tarihleri arasında çeşitli örneklerden izole edilen 81 adet MRSA ve 11 adet VRE suşu dahil edildi. Bunların daptomisin duyarlılığı CLSI önerileri dikkate alınarak E-test yötemi ile belirlendi. Bulgular: S. aureus suşları daptomisine ve linezolide %100 duyarlı bulundu. Vankomisin, teikoplanin, nitrofurantoin, quinupristin-dalfopristin ve trimetoprim-sulfametoksazol’ün duyarlılığı %90’ın üzerinde iken tetrasiklin (%22), norfloksasin (%21) ve gentamisine (%25) duyarlılık düşük bulundu. Enterekoklar; daptomisine %100, linezolide %82 duyarlı bulundu. Ampisilin, penisilin, eritromisin, nitrofurantoin, rifampin ve teikoplanine ise %100 dirençli bulundu. Sonuç: Daptomisin; MRSA ve VRE kaynaklı enfeksiyonlarda alternatif olarak kullanılabilecek en önemli antibiyotiklerden biridir. Gram pozitiflerde etkili olmakla birlikte direnç sorunu artarak devam etmektedir. Bunlara karşı etkili, farmakokinetik ve güvenlik profilleri uygun olan yeni ajanlara ihtiyaç vardır.
Keywords: Mikrobiyoloji; Biyoteknoloji ve Uygulamalı Mikrobiyoloji