MUNZUR VE PÜLÜMÜR ÇAYLARI (TUNCELİ) BENTİK ALGLERİ VE MEVSİMSEL DEĞİŞİMLERİ - KAPLAN, İMDAT (Fırat Üniveristesi, 2019)
Bu çalışmada, Munzur ve Pülümür Çayı'nın (Tunceli) bentik alg florası Ekim 2016 – Eylül 2017 tarihleri arasında belirlenen 6 istasyonda ve farklı habitatlardan (epipelik, epilitik ve epifitik) aylık periyotlarda alınan örneklerde incelenmiştir. Her iki çalışma alanında da Diyatomeler (Bacillariophyta), bentik alg florası içerisinde Chlorophyta, Cyanophyta ve Euglenophyta gruplarına göre daha önemli olmuştur. Munzur Çayı'nda bentik diyatomelere ait 169 takson belirlenmiş olup, bunlardan Cocconeis placentula, Cymbella affinis, Cymbella minuta, Diatoma vulgare, Didymosphenia geminata, Gomphonema olivaceum, Hannaea arcus ve Ulnaria ulna en dikkat çekicileri olmuştur. Pülümür Çayı'nda bentik diyatomelere ait 152 takson belirlenmiş olup, bunlardan Cocconeis placentula, Cymbella affinis, Cymbella excisiformis, Cymbella naviculiformis, Diatoma vulgare, Gomphonema olivaceum, Gyrosigma acuminatum ve Ulnaria ulna en önemlileri olmuştur. Bentik alg topluluğu içerisinde Diyatomeler, ilkbahar ve sonbahar aylarında daha iyi gelişme göstermiştir.

In this study, benthic algal flora of Munzur River and Pülümür River (Tunceli) October 2010 - September 2011 between the designated 6 stations in and from different habitats (epipelic, epilithic and epiphytic) was examined in samples collected in monthly periods. In both study areas, diatoms (Bacillariophyta) were more important in benthic algae flora than Chlorophyta, Cyanophyta and Euglenophyta groups. İt was determined 169 taxa which are belonged to benthic diyatomes, from these Cocconeis placentula, Cymbella affinis, Cymbella minuta, Diatoma vulgare, Didymosphenia geminata, Gomphonema olivaceum, Hannaea arcus and Ulnaria ulna, have been the most remarkable benthic algal flora of Munzur River. İt was determined 152 taxa which are belonged to benthic diyatomes, from these Cocconeis placentula, Cymbella affinis, Cymbella excisiformis, Cymbella naviculiformis, Diatoma vulgare, Gomphonema olivaceum, Gyrosigma acuminatum and Ulnaria ulna, have been the most important benthic algal flora of Pülümür River. Diatoms benthic algae communities in the spring and autumn months of the best development are carried out.
Munzur and Pulumur rivers benthic algae and seasonal changes
Keywords: Biyoloji