INVESTIGATION OF EFFECTIVENESS POLYPROPYLENE MESH COATED BOVINE AMNIOTIC MEMBRANE WITH ADHESION BARRIER (POLYETHYLENE GLYCOL) IN REPAIR OF ABDOMINAL WALL HERNIAS IN RATS - RASHID, HAWAR QADIR RASHID (Fırat Üniveristesi, 2017)
Bu çalışmanın amacı ratlarda deneysel olarak oluşturulan 2 x 2 cm ebadında karın fıtıklarının onarımında sığır amnion membranı ile örtülmüş Polipropilen mesh ve adezyon bariyeri olarak % 5 Polietilen glikol 4000'nin etkinliğini araştırmaktır. Otuz iki rat dört gruba ayrıldı. Anterior karın duvarında ksifoid çıkıntıya 1 cm uzaklıkta tam katlı karın kası 2 x 2 cm olacak şekilde defect oluşturuldu. Polipropilen mesh inlay olarak karın boşluğuna basit ayrı dikişlerle 0/2 vicryl kullanılarak implante edildi (Grup I,II,III,IV). Sığır amnion membranı greftin karın içine bakan yüzüne örtüldü (Grup III ve Grup IV). Karın kapatılmadan önce 5 ml %5 Polietilen glikol 4000 (Grup II ve Grup IV) ve 5 ml %0.9 NaCl (Grup I ve Grup III) karın içine verildi. Operasyonları takiben 21 gün sonra, toplam 32 rata ötenazi yapıldı. Makroskopik değerlendirme, puanlama sistemine göre yapıldı. Histopatolojik değerlendirme için greftler abdominal duvar ile birlikte eksize edilerek fibrosis ve inflamasyon açısından ışık mikroskobu altında değerlendirildi. İstatistiksel analiz için SPSS 22 programı kullanıldı. Gruplar arasındaki farklılıklar Kruskal Wallis Varyans Analizi ve Mann-Whitney U testleri ile değerlendirildi. Makroskopik adezyon şiddet derecesi açısından grupların karşılaştırılması sonucunda; Grup IV (Polipropilen mesh, sığır amnion membranı ve %5 Polietilen glikol 4000) Grup I' den (Kontrol grubu) anlamlı olarak farklıydı (p <0.05). Grup II (Polipropilen mesh ve %5 Polietilen glikol 4000) ve Grup III (Polipropilen mesh, sığır amnion membranı ve %0.9 NaCl ) grupları arasında anlamlı farklılık gözlenmedi (p >0.05). Grup II ve Grup III istatiksel olarak Grup I ile karşılaştırıldğında anlamlı bir farklılık saptanmadı (p >0.05). Grupların fibrozis ve inflamasyona göre yapılan karşılaştırılmasında benzer sonuçlar alındı. Bu deneysel çalışmanın sonuçlarına göre, sığır amnion membranı ve %5 Polietilen glikol 4000 kombinasyonu polipropilen mesh'in komplikasyonlarını önlemede yararlı olduğu kanısına varıldı. Anahtar kelimeler: Polipropilen mesh, polietilen glikol, amnion membrane, fıtık, adezyon.

The purpose of this experimental work was to investigate the effectiveness of polypropylene mesh coated bovine amniotic membrane with 5% Polyethylene glycol 4000 as adhesion barrier in the repair of experimental 2 x 2 cm of abdominal hernias in rats. Thirty-two rats were divided into four groups. A 2 cm x 2 cm defect was created in the full thickness of abdominal muscle on the anterior abdominal wall at a distance of 1 cm from the xiphoid process. Polypropylene mesh was implanted in the abdominal cavity with 0/2 vicryl as inlay simple interrupted sutures (Group I,II,III,IV). The bovine amniotic membrane was cover the abdominal face of the graft (Group III and Group IV). It was given before the abdominal closure 5 ml of 5% Polyethylene glycol 4000 (Group II and Group IV) and 5 ml of 0.9% NaCl (Group I and Group III). After 21 days following the operations, a total of 32 rats were euthanized. Macroscopic evaluation was performed according to the scoring system. Grafts were excised along with abdominal wall for histopathological evaluation and were evaluated under light microscope with respect to fibrosis and inflammation. SPPS 22 program was used for statistical analysis. The differences between the groups was evaluated by Kruskal Wallis analysis of variance and Mann-Whitney U test. Comparison of the groups in terms of macroscopic adhesion severity grade; Group IV (Polypropylene mesh, bovine amniotic membrane and 5 % Polyethylene glycol 4000 ) was significantly different from Group I (Control group) (p <0.05). Group II (Polypropylene mesh and 5 % Polyethylene glycol 4000) was not significantly different from Group III (Polypropylene mesh, bovine amniotic membrane and 0.9 % NaCl) (p >0.05). Group II and Group III were not significantly different from Group I (Control group) (p >0.05). Similar results were obtained in the comparison of groups according to fibrosis and inflammation. According to the results of this experimental study, the combined use of bovine amniotic membrane and 5% Polyethylene glycol 4000 were helpful to prevent the complications of polypropylene mesh. Key Words: Polypropylene mesh, Polyethylene glycol, amniotic membrane, hernia, adhesion.
Ratlarda karın duvarı fıtıklarının onarımında adezyon bariyerli (polietilen glikol) sığır amnion membrani ile örtülmüş polipropilen mesh'in etkinliğinin araştırılması
Keywords: Veteriner Hekimliği