BİNGÖL VE ELAZIĞ İLLERİNDE TARIMSAL YAPI - Bakoğlu, Adil (Fırat University, 2004)
Bu makalede Doğu Anadolu Bölgesinde yer alan Bingöl ve Elazığ illerinin iklim, arazi kullanım şekilleri, yetiştirilen bitkilerin ekim alanları ve verimleri ile hayvan varlıkları derlenmiştir. Bu derlemede iller (Bingöl-Elazığ) sırasıyla rakımları yaklaşık 1177-1105 m; yıllık ortalama sıcaklıkları 12.3-13.0 oC ve 873.6-431 mm toplam yıllık yağışlara sahiptirler.   Ülkemizde her yıl yaklaşık 5 milyon ha tarım arazisi nadasa bırakılmakta, bu miktar Bingöl’de 16.900 ha ve Elazığ’da 42.000 ha dır. Bölgenin ve ülkenin en önemli bitkisi tahıllardır. Bingöl’de tahılların ekim oranı %45.8 olurken, Elazığ’da %52.3 olmuştur. Yem bitkilerinin ekim oranı Bingöl’de %6.5 ve Elazığ’da % 4.1 olmuştur.   Ülkemizde ve bu illerde hayvanların önemli bir kısmını yerli ırklar oluşturmaktadır. Bir BBHB’ne  yaklaşık 35 da mera alanı ayrılması gerektiği halde Bingöl’de 19.7 da ve Elazığ’da 31.5 da düşmüştür. Gübre kullanımı hem ülkemizde hem de bu illerde (özellikle Bingöl’de ) yeterli değildir. Bölgenin tarımsal yapısı ve yörede yapılan çalışmalar dikkate alındığında yem bitkileri yetiştiriciliğinin önemi artmakta, bu da bölgeyi tipik bir hayvancılık bölgesi haline getirmektedir.