Kırgızistan sovyet sosyalist Cumhuriyetinde kolektifleştirme - Kara, Füsun (My University, 2012)
Bu makalede, Kırgızistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyetinde kolektif- leştirme politikası anlatılmıştır. Sovyet Hükümeti, 20. yüzyılın başlarında, tarım sektöründe Kırgızistan ekonomisine hâkim olmak için binlerce yerli halkı kolektif çiftliklere (kolhoz) yerleştirmiştir. 1929 yılında Sovyet lider- leri, Kırgız köylerini kolektifleştirme ve Sovyetleştirmeye başladılar. Kırgız köylüleri altı-yedi yıl içerisinde kolhozlarda toplandı. 1930 yılı Eylül ayı içerisine kolektifleştirmenin en şiddetli dönemi başladı, ülkenin genelinde mukavemet ve kayıplar yaşandı. 1937 yılına gelindiğinde Kırgız köyleri- nin % 89.1i kolektifleştirildi.
Keywords: Tarih