MİYOFASİYAL AĞRI SENDROMUNDA LİDOKAİN İYONTOFOTEZİ, TETİK NOKTA LİDOKAİN ENJEKSİYONU, BOTULİNUM TOXİN ENFEKSİYONU VE KURU İĞNELEME TEDAVİ ETKİNLİĞİNİN ARAŞTIRILMASI; KLİNİK ÇALIŞMA - KAYA, ARZU (Fırat Üniveristesi, 2003)
Bu çalışmada Miyofasiyal Ağrı Sendromunun (MAS) tedavisi için önerilen tetik noktalara botulinum toksin enjeksiyonu ile kuru iğneleme ve lidokain enjeksiyonu gibi klasik tedavilerin karşılaştırılması, ayrıca bir fizik tedavi yöntemi olan iyontoforez ile lidokain uygulamasının etkinliğinin gösterilmesi ve böylece yeniden kullanılabilirliğinin artırılması amaçlanmıştır. Boyun ve sırt bölgesinde MAS tanısı alan 49 olgunun (41 kadın ve 8 erkek) 145 tetik noktası tedaviye alındı. Olgular randomize olarak öncelikle iki ana gruba daha sonra 5 alt gruba ayrıldılar: İyontoforez grubu (İG) ve enjeksiyon grubu (EG). İG; lidokain iyontoforez (LİG) ve kontrol grubunu (İKG), EG;, lidokain enjeksiyon grubu (LEG), kuru iğneleme grubu (KİG) ve Botulinum toksin tipA (BTX) enjeksiyon grubunu (BEG) içermekteydi. BEG için 9 diğer gruplar için 10' ar hasta alındı. Tedavi etkinliğinin ve yan etkilerin değerlendirilmesi için İG'de tedaviden önce (TÖ) ve on seanslık tedaviden hemen sonra, tedavi sonrası (TS) 1. ayda; EG'de ise TÖ ve TS 1. ayda sonuç ölçümleri yapıldı. Bu ölçümler için; servikal hareket açıklığı, algometre ile tetik noktalarda basınç ağrı eşiği (BAE), palpasyonla ağrı skoru (AS) ölçümü, sübjektif ağrı şikayetinin, sabah tutukluğunun, yorgunluğun, mesleki zorlanmanın, gerginlik ve sinirliliğin, depressif duygulanımın vizüel Analog Skala (VAS) ile ölçümü, hastaların sözlü cevaplan kullanılarak ağrıdaki iyileşme ve tedaviden hoşnutluk seviyesi ölçümü, depresyon ve anksiyeteyi değerlendirmek için Hamilton depresyon ve anksiyete ölçekleri, disabilite ölçümü için Nottingham Health Profile (NHP) ve Health Assesment Questionnaire (HAQ) değerlendirmeleri kullanıldı. Tüm gruplardaki olgularda tedaviden sonra tetik noktaların yerleştiği kaslara germe uygulandı. Ayrıca İG'deki olgulara yoğun bir egzersiz programı uygulandı. İyontoforez grubunda (LİG ve İKG) tedaviden hemen sonraki ve 1 ay sonraki tetik nokta BAE ve AS ayrıca VAS ile ölçülen ağrı ve sabah tutukluğu değerleri üzerine olan terapotik etkinliğin iki grupta da belirgin derecede anlamlı olduğu bulunmuştur. Tedaviden hemen sonra ve 1 ay sonra BAE ve AS değerlendirmelerinde gruplar arasında fark olmadığı bulunmuştur. EG'de; TS 1. aydaki tetik nokta BAE ve AS üzerine olan terapotik etkinliğin üç grupta da belirgin olduğu görülmüştür. Tedaviden sonra BAE değerlerinin LEG'de KİG'den daha fazla yükseldiği, AS değerlerinin ise LEG'de KİG'den ve LEG'de BEG'den daha fazla düştüğü görülmüştür. Tüm VAS 'lar üzerine lidokain ve botulinum toksin 1enjeksiyonunun belirgin derecede etkili olduğu, kuru iğnelemenin ise etkili olmadığı gözlendi. Yorgunluk, gerginlik-sinirlilik ve depresyon VAS değerleri açısından tedavi ile LEG' de KİG'den daha fazla düşüş olduğu, LEG ile BEG ve BEG ile KİG arasında fark olmadığı bulunmuştur. Bu çalışmada elde edilen sonuçlara göre, MAS 'da daha pratik ve çabuk uygulanmasından dolayı tedavi tercihinin enjeksiyon olduğu durumlarda daha az hassasiyet oluşturması nedeniyle kuru iğneleme yerine lidokain gibi lokal anestezik enjeksiyonlarının seçilmesi gerektiği düşünüldü. Pahalı ve kolayca ulaşılamayan bir tedavi olmasından dolayı botulinum toksin enjeksiyonları ilk tercih olmamalı ve daha çok diğer konvansiyonel tedavilere dirençli, kronik MAS'lı hastalarda tercih edilmelidir. Hastalara daha fazla zaman ayrılmasına imkan tanıması, hastaların takip edilmesini ve egzersizlere katılımını sağlaması ayrıca invaziv olmaması nedeniyle bu çalışmada etkili bir tedavi olduğu gösterilen galvanik akım ya da lidokain iyontoforezinin MAS 'da rahatlıkla kullanılabileceği, üstelik yan etki açısından daha güvenli olduğu düşünüldü. Anahtar Kelimeler: Miyofasiyal ağrı sendromu, tetik nokta enjeksiyonu, iyontoforez, botulinum toksin, kuru iğneleme, lidokain.

In the present study, it was aimed to compare the injection of Botulinum toxin trigger points and the classic treatments such as, dry needling and injection of lidocaine in the treatment of Myofascial Pain Syndrome (MPS). Additionally, the effectiveness of iontophoresis with lidocain which is an physical therapy modality was assessed in the treatment of MPS and it was aimed to contribute its use in the treatment more frequently. One hundred forty five triger points of a total of 49 subjects, 41 female and 8 male, with MPS were treated. The patients were randomly allocated initially either one of 2 main groups. Iontophoresis group (IG) and injection group (IjG). The former group included lidocaine iontophoresis (LIG) and control groups (CG) whereas, the latter group has lidocaine injection group (LIG), dry needling group (DNG) and botulinum toxin type A injected group (BTIG). BTIG group included 9 patients, whereas other groups had 10 patients. To determine the efficacy of the treatment and to document the side effects, in group IG, the results were examined before treatment, after 10 session treatment and at the first month of the treatment. In group IjG, the results were compared before the treatment and 1 month after the treatment. In clinical assessments, cervical range of motion (ROM), pressure pain threshold (PPT) measured by algometry at trigger points, pain score (PS) assesed by palpation, measurement of subjective pain complaint, morning stiffness, tiredness, occupational difficuilties, anxiety-nervousness and depressive mood that was evaluated by Visual Analog Scale (VAS) were utilized. For determination of the level of patient satisfaction from the treatment and the improvement in pain, verbal answers of the patients were used. In addition, depression and anxiety was evaluated by Hamilton Depression and Anxiety Scale and disability was assessed by Nottingham Health Profile (NHP) and Health Assessment Questionnaire (HAQ). The subjects were also questioned for the side effects. After treatment of subjects in all groups, stretching was performed to muscles in which trigger points were localized. Additionally, subjects in IG received a total of 10 sessions active stretching, postural and forced exercises as well as relaxing exercises. In the ionthophoresis group (LIG and CG); the therapaetic effectiveness pressure pain threshold of the trigger point, pain score, VAS-ağrı, VAS-morning stiffness were found to be significant in both of the groups after the treatment and over a one month period. The improvement of these parameters was not significantlydifferent from each other at the end of treatment. At the IjG; the therapeutic efficacy were very clear significant on PPT and PS of the trigger point. PPT values were significantly increased in LIG group when compared to DNG, whereas LIG showed decreased levels of PS in respect to BTIG and KIG groups. Lidocain and botulinum toxin injections revealed significant effects on all VAS scores, however dry needling had no effect on VAS scores. Treatment significantly lowered tiredness, tightness- nervousness, depression VAS scores in LIG compared to DNG and there was no difference between LIG-BTIG and BTIG-DNG groups in respect to these parameters. The results of this study suggested that injection, being more practical and rapid, should be the treatment of choice in MPS. Additionally, local trigger point injection models, such as lidocain, should be used instead of dry needling, since it gives less tenderness than dry needling. Low dose botulinum toxin injections should not be the first choice in the treatment because it's expensive, not easily available, thus it should be used in patients with chronic MPS that are usually resistant to the conventional treatments. Galvanic current or lidocain iontophoresis were determined to be effective treatment modalities because they are noninvasive, permit a better follow-up of patients and cooperation of the patients to the treatment and a long period of treatment can be achieved. Thus, we believe that, they can be safely used in the management of MAS with minimal side effects. Key words: Myofascial pain syndrome, trigger point injection, iontophorezis, botulinum toxin, dry needling, lidocain.
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon; Physical Medicine and Rehabilitation