Farklı Sönüm Tipleri Altında Tarihi Yığma Köprülerin Sismik Tepkilerinin Değerlendirilmesi - Akın, Kader; Sayın, Erkut; Ozmen, Alper (My University, 2022)
Tarihi yapıların kültürel mirasımız içinde önemi büyüktür. Kültürel ve yapısal anlamda büyük öneme sahip mühendislik yapılarından biride tarihi yığma köprülerdir. Bu köprüler, geçmişten günümüze kadar önemini yitirmeden gelen insanlığa ulaşım açısından büyük kolaylıklar sağlayan yapılardır. Tarihi yapıların korunması ve onarılması için yapılacak olan çalışmalarda bu yapıların yapısal davranışları belirlenmelidir. Bu çalışmada, tarihi yığma bir köprünün farklı sönüm oranları altında sismik tepkisi incelenmiştir. Bu amaçla sayısal örnek olarak tek açıklıklı tarihi yığma bir köprü dikkate alınmıştır. Köprünün sonlu eleman modeli üç boyutlu katı elemanlarla oluşturulmuştur. Dinamik analizler için SAP2000 sonlu elemanlar programı kullanılmıştır. Köprünün bulunduğu konumda dikkate alınarak dinamik analizler için 1992 Tunceli depreminin ivme kayıtları kullanılmış ve Rayleigh sönüm tipinde farklı sönüm oranları için köprünün sismik tepkisi değerlendirilmiştir
Keywords: Dinamik analiz; Sonlu elemanlar; Tarihi köprüler