Değişim Sürecinde Eğitim Örgütlerinde Değişim Ajanlarının Rolleri - Özmen, Fatma; Sönmez, Yeşim (My University, 2007)
Eğitim kurumları, bilgi çağının gerektirdiği değişimlere öncülük yapması gereken örgütlerdir. Ancak yapılan pek çok araştırma sonuçları eğitim örgütlerinin gerekli değişimleri hayata geçiremediğini ve eğitim alanında yapılan değişim girişimlerinin çoğunun başarısız kaldığını göstermektedir. Değişim süreci, iyi yönetildiği takdirde örgütü başarıya götüren, kötü yönetildiği takdirde örgüt için bir yıkım da yaratabilecek, oldukça zor ve sancılı bir süreçtir. Dolayısıyla, başarılı değişim süreçlerinin yaşanması için, değişim yönetiminde rol alan kişilerin değişim yönetimi konusunda bilgili, becerili ve deneyimli olmaları bir zorunluluk olarak kabul edilmektedir. Bu kapsamda, değişimin daha kolay ve daha etkili yürütülebilmesi için, değişim ajanı de denilen bu tür kişilerin değişim süreci içinde rol almasının etkili sonuçlar doğuracağı belirtilmektedir. Bu çalışma, alanyazına dayalı olarak, eğitim örgütlerinde başarılı değişim süreçlerinin gerçekleştirilebilmesi için, değişim ajanlarına duyulan ihtiyacı ortaya koymak, değişim ajanlarının rollerini açıklamak ve eğitim örgütlerinin çağın gereklerine yanıt verebilmesini sağlayacak yönde değişim süreçlerini gerçekleştirebilmeleri yönünde öneriler geliştirmek amacıyla gerçekleştirilmiştir.
Keywords: Eğitim; Eğitim Araştırmaları