EREĞLİ DEMİR ÇELİK FABRİKASI CÜRUFUNUN ASFALT BETONUNDA KULLANILMASI - SOMURKIRAN, EKREM TOLGA (Fırat Üniveristesi, 2005)
Yüksek Lisans Tezi EREĞLİ DEMİR ÇELİK FABRİKASI CÜRUFUNUN ASFALT BETONUNDA KULLANİLMASİ Ekrem Tolga SOMUNKIRAN FIRAT ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ ANA BİLİM DALI 2005 Bu çalışmada, bitümlü sıcak karışımlarda kullanılan agreganın yerine demir çelik üretiminde yan ürün olarak açığa çıkan Ereğli Demir Çelik Fabrikası (E.D.Ç.F.) çelikhane cürufunun kullanılabilirliği araştırılmıştır. Atıl olarak stok sahalarında depolandığı için ekonomik açıdan faydalanılamadığı gibi çevre kirliliğine de sebep olan demir çelik cürufunun asfalt betonunda kullanılarak değerlendirilmesi hedeflenmiştir. Erdemir'de yılda yaklaşık 300.000 - 350.000 ton olarak açığa çıkan çelikhane cürufunun karayollarında asfalt agregası olarak kullanımı için gerekli özellikleri taşıyıp taşımadığını belirlemek amacıyla karakterizasyon çalışmaları yapılmıştır. Karayolları Genel Müdürlüğü Fenni Şartnamesi tarafından Binder Tabakası için verilen Tip II gradasyonu ortalama limitlerine göre E.D.Ç.F. çelikhane cürufu ile hazırlanmış Marshall biriketleri üzerinde Marshall stabiîite ve indİrekt çekme deneyleri yapılmış; aynı deneyler Adapazarı Taşkısığı taş ocağından alman kalker kökenli malzeme ile tekrarlanarak elde edilen veriler karşılaştırılmıştır. Sonuçta E.D.Ç.F. çelikhane cüruflarının kaplamanın optimum bitüm oranına ve diğer fiziksel özelliklerine etkisi incelenmiş ve cürufun agrega olarak kullanıma elverişli olduğu sonucuna varılmıştır. Anahtar Kelimeler: Asfalt betonu, Çelikhane Cürufu, Agrega, Marshall, Gradasyon, Bitüm VT
Use of Ereğli Iron and Steel Factory slag in the asphalt concrete
Keywords: İnşaat Mühendisliği